Японски компютър отново е най-бърз в света

За първи път "Фугаку" беше признат за най-бърз в света през юни 2020 година

Fugaku
Fugaku Източник: Zonanews
Японският суперкомпютър "Фугаку" отново оглави класацията на най-бързите суперкомпютри в света, пише "24 часа". Той зае първо място във всички основни класации, включително и международния проект "Топ 500".
 
За първи път "Фугаку" беше признат за най-бърз в света през юни 2020 г. С пълна мощност той беше пуснат през март тази година в изчислителния център на японския държавен Институт по естествени науки (Рикен) в гр. Кобе. Създаден е от корпорацията "Фуджицу" съвместно със специалисти на Рикен. "Фугаку" може да извършва над 442 квадрилиона изчисления в секунда. Това е около три пъти повече от скоростта на суперкомпютъра "Самит" в американската национална лаборатория в Оук ридж, Тенеси, който заема второто място. На трето място е друг американски суперкомпютър - "Сиера".
 
Фугаку" е използван за повече от 100 изследвания, включително свързани с пандемията, за разработки в областта на изкуствения интелект и метеорологични прогнози. Той носи едно от имената на свещената за японците планина Фуджи.

Още от "Наука и технологии"

Последни новини

Най-четени