Голяма Богородица е! Христос взема Мария в Небесата

Вярва се, че на този ден Божията Майка помага на бездетни жени да се сдобият с рожба

Патриаршеска катедрала "Св. Александър Невски"
Патриаршеска катедрала "Св. Александър Невски" Източник: Zonanews
На 15 август честваме един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка, или на успението ѝ. На този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят с нея и да погребат пречистото ѝ тяло.
 
Божията майка напуска земния живот на 64-годишна възраст и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Нейното последно желание е да види заедно Светите апостоли. Те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.
 
Три дни по-късно Исус Христос слиза от Небесата, за да съпроводи душата й. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни".
 
15 август се нарича още Голяма Богородица, за разлика от Малка Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка и се отбелязва на 8 септември. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.
 
Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.
 
В християнската традиция името на Богородица е Мария. Съпруга е на дърводелеца Йосиф. Известна е с различни прозвища като Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в православието и католицизма. Една от трите съвършени жени в исляма.
 
На 15 август имен ден празнуват Mария, Mариaнa, Mариянa, Mариo, Деспинa, Мариела, Мариета, Мари, Марин, Мариян, Мира, Мика, Преслава, Мара, Маша.
 
Своя ден днес честват и градовете Варна и Несебър.
 
 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени