Intel предоставя на МОН 200 урока за STEM обучението

На най-голямото изложение в света в сферата на образованието BETT 2024 министър Цоков разговаря с мениджъри на Microsoft и Intel за партньорства в процеса на дигитализация на българското образование

Най-голямото изложение в света в сферата на образованието - BETT 2024, което се провежда в Лондон
Най-голямото изложение в света в сферата на образованието - BETT 2024, което се провежда в Лондон Източник: Пресцентър на МОН

Intel предоставя на МОН 200 урока за STEM обучението, които страната ни ще използва както за изграждане на националния STEM център, така и за подпомагане на всички образователни институции. Това става по силата на подписано споразумение между технологичния гигант и Министерството на образованието и науката. Подписи под документа положиха министър Галин Цоков и генералният мениджър за образование на компанията на глобално ниво Сиджем Ертем, съобщи пресцентърът на МОН.

 

Intel предоставя на МОН 200 урока за STEM обучението
Intel предоставя на МОН 200 урока за STEM обучението Източник: Пресцентър на МОН

Срещата се състоя в рамките на най-голямото изложение в света в сферата на образованието - BETT 2024, което се провежда в Лондон. На нея присъства и заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. Инициативата на Intel "Skills for Innovation" дава възможност на педагозите да въведат технологии, за да създадат иновативни учебни преживявания, които активно ангажират учениците във всякаква учебна среда – виртуална, на живо или хибридна.

 

С подписаното споразумение страната ни ще има достъп до част от ресурсите като първа стъпка за популяризирането ѝ и по-масово използване в българските училища. В целия процес страните се ангажират и за партньорство по подобряване на съдържанието на български език, за да бъде от максимална помощ на учителите.

 

"Целта е до края на годината всяко българско училище да има STEM кабинет, а тази платформа е още една възможност да въведем по-бързо проектно базираното обучение", коментира министър Цоков. Над 30 български учители ще бъдат пилотно обучени за работа с инструментите на Майкрософт в образованието базирани на изкуствения интелект.

 

Това бе договорено по време на среща на проф. Галин Цоков с Кейт Максуел, генерален мениджър на глобално ниво в сектор образование на Майкрософт. Обученията ще бъдат водени лично от директор "Образование" на компанията за Африка, Централна, Източна и Южна Европа и Среден Изток Джей Ричардс-Хил, която също участва в разговора. Тя се ангажира да бъде в страната ни през следващия месец, а компанията и МОН ще работят и по организирането на съвместен уъркшоп.

 

Среща на проф. Галин Цоков с Кейт Максуел, генерален мениджър на глобално ниво в сектор образование на Майкрософт
Среща на проф. Галин Цоков с Кейт Максуел, генерален мениджър на глобално ниво в сектор образование на Майкрософт Източник: Пресцентър на МОН

Министър Цоков представи напредъка в работата по изграждането на Дигиталната раница, както и инициативата на института INSAIT за създаване на BG GPT модел и възможностите на неговото приложение. "Създали сме и работна група с представители на бизнеса и неправителствения сектор, като целта ни е да създадем рамката за навлизане на изкуствения интелект в българските училища и на дигитализацията като цяло", обясни той.

 

Представителите на Майкрософт подчертаха, че са готови да подпомагат страната ни в тези процеси в това число и със споделяне на добри практики от други държави. Те споделиха, че вече предоставят инструменти, основани на GPT технологията, като се стремят да ги направят от максимална помощ за учителите. Демонстрираха и как изкуственият интелект може да подпомага учителите в планирането и изпълняването на ежедневните им задачи.

 

Двете страни обсъдиха и решения, свързани със сигурността, които могат да бъдат използвани в сферата на образованието. Осем български компании се представят на най-голямото изложение в сферата на образованието. Министър Цоков посети българския щанд, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и разговаря с участниците.

 

Сред тях са Tinusaur, които съчетават миниатюрен компютър с програмиране, за да въведе ученици от всички възрасти в света на роботиката. Kinetik Automotive Edukatgo е разработен, за да образова по-младото поколение относно електрическите технологии, като им дава възможност да създават продукти от нулата и в същото време използва методологията STEAM. Telerik представят ИТ академията си, която създава и повишава квалификацията на ИТ таланти.

 

Уча.се също представят продуктите си с добрия опит натрупан в България. Компанията MY Synergy си партнира с медицински университети и подобрява възможностите им за обучение с виртуална реалност. Dynamic Classroom предлага динамична учебна среда, в която учителят може лесно да работи с новите технологии, да разговаря с целия клас, да възлага индивидуална работа на учениците и работа в екип. Fluurmat е интерактивно решение за STEM кабинети.

 

BETT се провежда ежегодно от 1984 г. насам. Организатор на изложбата е Hyve Group Limited с подкрепата на Британската асоциация на доставчиците на образователни услуги (Besa). Участие в предходното му издание са взели над 600 изложители от над 123 държави и е било посетено от над 30 000 специалисти в сферата на образователните технологии. Ежегодно изложението се посещава и от десетки български преподаватели, експерти, специалисти по технологии и др. за обмяна на опит и добри практики.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени