Западна и Източна България като модел за глобалното надмощие на Запада над Изтока

Открои се разделение Западна - Източна България по образование и грамотност

Запад-Изток
Запад-Изток Източник: IC

Ако се фокусираме върху образованието на възрастовата група 25-64 г., която е в активна възраст на пазара на труда, регионалната карта показва големи различия в страната, като се откроява деление изток-запад. Това пише в анализ на Института за пазарна икономика, цитиран от "24 часа". 

 

В много райони в Източна България се наблюдава сравнително висок дял на населението с основно образование (над 20%), което се отразява негативно и на заетостта, и на възнагражденията. В тези райони има и по-висок дял на хората без образование и съответно на неграмотните – в някои случаи неграмотните достигат 5-10% от населението на възраст 25-64 г.

 

Видимите клъстери са няколко – в регионите около Сливен и Ямбол, големи части от Североизтока, но и компактни групи общини край Стара Загора. Не е случайно и че това са същите общини, където виждаме и най-сериозните провали на средното образование – както от гледна точка на изключително слабите резултати на външните оценявания и матурите, така и проблемите с ранното отпадане от училище, анализират от ИПИ.

 

Открои се разделение Западна - Източна България по образование и грамотност
Открои се разделение Западна - Източна България по образование и грамотност Източник: "24 часа"

Като цяло данните показват, че малко над половината от населението на възраст от 25 до 64 г. е със средно образование – 51,3%, а други 11,5% са с основно образование.

 

Детайлната разбивка на данните от Националния статистически институт разкрива постоянен тренд на покачване на дела на висшистите през поколенията. Ако за хората над 65 години този дял е 21,8%, то той постепенно се увеличава до 25,6% за възрастовата група на 55-64 г., 30,8% за групата на 45-54 г., 38,5% за групата на 35-44 г. и 41,6% за групата на 25-34 годишните. Тези данни показват, че вече устойчиво над 40% от младите хора в страната завършват висше образование.

 

В столицата делът на висшистите в групата 25-64 години достига 54,3% – тоест доста над половината от трудоспособното население е с висше образование. Над 40% са висшистите в тази възрастова група в общините Варна (49,2%), Велико Търново (45,2%), Пловдив (45,1%), Благоевград (42,1%) и Бургас (41,9%). В страната има 26 малки общини, в които делът на висшистите в групата на 25-64-годишните е под 10%.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени