140 делегати избират измежду трима митрополити новия патриарх на БПЦ

Новият патриарх ще поеме поста на глава на Българската православна църква от покойния патриарх Неофит, който почина на 13 март тази година

140 делегати избират измежду трима митрополити новия патриарх на БПЦ
140 делегати избират измежду трима митрополити новия патриарх на БПЦ Източник: БГНЕС

Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил са тримата кандидати, от които ще бъде избран новият български патриарх.

 

Ловчанският митрополит Гавриил (74 г.) е специализирал богословие в Московската духовна академия и е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. От септември 1986 г. е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, какъвто остава до 1991 г.

 

Видинският митрополит Даниил е на 52 г. и е роден в Смолян. През 1996 г. записва и учи Английска филология в Софийския университет, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет. През 1999 г. е подстриган за монах от Неврокопския митрополит Натанаил, чийто викарий е по-късно. От 2010 до 2018 г. е викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Става митрополит през 2018 г.

 

Григорий Врачански (54 г.) е бивш игумен на Троянския манастир в периода 2011 – 2014 г. Веднага след това е назначен за викарий на патриарх Неофит. През март 2017 г. е избран за Врачански митрополит след смъртта на митрополит Калиник.

 

Новият патриарх ще поеме поста на глава на Българската православна църква от покойния патриарх Неофит, който почина на 13 март тази година.

 

Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои днес. Интронизацията на новия български патриарх, който е Софийски митрополит, ще е в същия ден, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Още от "Образование и религия"

Патриарх Даниил не прие оставката на архимандрит Никанор, ще положи усилия да работи заедно с архимандрита

Никанор обяви, че ще депозира оставка заради "диаметрално противоположни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православните църкви и относно нравствената му оценка на случващото се в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Вселенският патриарх Вартоломей награди Бойко Борисов с най-високото отличие на Вселенската патриаршия (ВИДЕО)

Без Господа нищо не може да се направи. Най-смирено ще продължим да помагаме по силите ни на всички православни църкви, заяви лидерът на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени