40 дни от кончината на Патриарх Неофит

Те ще бъдат отбелязани с архиерейска заупокойна литургия и с панихида

Поклонение Патриарх Неофит
Поклонение Патриарх Неофит Източник: Zonanews

На 21 април се навършват 40 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит (15.10.1945 - 13.03.2024), съобщават от Българската патриаршия. По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) от 9:00 ч. в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" в София ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която, към 11:00 ч., ще има и панихида.

 

Свети Синод, Синодална палата
Свети Синод, Синодална палата Източник: Zonanews

"Бог да прости и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет!", се казва в съобщението от БПЦ-БП.

 

Заупокойна молитва за 20 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена на 1 април на гроба на Негово Светейшество, който е при митрополитската катедрала "Св. великомъченица Неделя" в София.

 

Траурната служба се водеше тогава от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) - Врачанския митрополит Григорий.

 

"Преди това, в храма "Св. Марина" в двора на Софийската митрополия, отслужихме панихида, след която дойдохме до гроба на Негово Светейшество и отслужихме трисагий - заупокойна молитва, защото днес се навършват 20 дни от кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит", каза тогава за БТА наместник-председателят на Светия синод на БПЦ-БП Врачанският митрополит Григорий.

 

Той съобщи, че на 40-ия ден от кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит ще има богослужение в митрополитската катедрала "Св. Неделя" и се очаква в него да участва целият Свети синод.

 

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

 

Поклонение Патриарх Неофит
Поклонение Патриарх Неофит Източник: Zonanews

На заседанието на 19 март на Светия синод, съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП, единодушно беше избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това каза тогава пред журналисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на БПЦ-БП. Той уточни, че наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит.

 

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ) заседава тогава, за да бъде избран наместник-председател на БПЦ-БП, който в следващите четири месеца да ръководи църквата, докато бъде избран новият български патриарх.

 

В същия ден Светият синод реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх. На 20 юни тази година да бъде свикано нарочно заседание на Светия синод на основание член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по член 40 от Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия, беше решено също на 19 март от Светия синод.

Още от "Образование и религия"

В Деня на Светите Равноапостоли ИСУ "Св.св.Кирил и Методий" във Велинград отбеляза тържествено своя патронен празник и з

В днешния ден се проведоха творчески работилници, образователни игри, изложби, станалия традиционен "Говорящ" вестник, в които се включиха и гостите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени