8 декември е, студентите празнуват

За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище "Славянска беседа" в София

Студентски празник
Студентски празник Източник: ТВ Европа
Днес е празникът на студентите. Около 200 000 души се обучават в 52 висши училища в стотици специалности. За разлика от миналата година, когато заведения, барове, дискотеки и други обекти за развлечения бяха затворени като противоепидемична мярка, днес студентите могат да празнуват, ако притежават зелен сертификат.
 
Ппредседателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви пред БНР: "По-голямата студентска общност ще се насочи към курортите. По-голямата част от колегите имат такива зелени сертификати и те ще се насочат към курортите, най-вече към курорта Банско, Боровец и Пампорово, като десетки хиляди души отиват именно в тези курорти тази година. Другата част, която. разбира се, няма да бъде по курортите - ще бъде по родните си места“.
 
В Пловдив, студентите ще могат да посетят безплатно Епископската базилика на Филипопол.  Идеята на институциите е да засилят интереса на младите хора към културно-историческото наследство.
 
В Камерната зала на Националния студентски дом тази вечер ще бъде представена книгата "Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“. Изданието е посветено на развитието на българската академична система през миналия век. Книгата е с фокус върху значими каузи и инициативи, сред които е и построяването на Национален студентски дом. Строежът започва преди 90 години и е успешен завършек на 30-годишна фондонабирателна кампания, инициирана от българската студентска младеж по онова време.
 
Историята на този празник започва през 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса, свързан с това първото Висше училище в България да има "по-особен, свой празник". На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски - 25 ноември (8 декември по нов стил), за свой празник, припомня Дарик.
 
За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище "Славянска беседа" в София. През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет "Св. Климент Охридски", за първи път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.
 
От 1916 г., в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България, годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски", създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.
 
Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември. Това е денят на патрона на университета - Св. Климент, който е архиепископ Охридски.
 
През годините 8 декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.
 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени