85 000 ученици ще получат 150 лв. помощ до края на август

За учениците от първи и осми клас остава условието за представяне на удостоверение от училището, че са записани в съответния клас

Министерство на образованието и науката (МОН)
Министерство на образованието и науката (МОН) Източник: Zonanews

Семействата на над 85 000 деца, записани в първи и осми клас или продължаващи обучението си във втори, трети и четвърти клас, ще получат половината от еднократната помощ за ученици до края на август. Втората част се изплаща след започване на втория срок, ако детето продължава да учи. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

 

Размерът на помощта за учебната 2023/2024 г. е 300 лв. Първите плащания - по заявленията на родителите, подадени до края на юли - вече започнаха, заедно с изплащането на другите видове помощи за август.

 

"Благодарение на приетото по предложение на Министерството на труда и социалната политика изменение в Закона за семейните помощи за деца, за учениците, продължаващи обучението си във втори, трети и четвърти клас, не се изисква вече удостоверение от училището, че са записани в съответния клас. Всички подадени до момента заявления, към които е липсвало такова, се преразглеждат по служебен път", отбелязват от министерството.

 

За учениците от първи и осми клас остава условието за представяне на удостоверение от училището, че са записани в съответния клас, за да бъде изплатена помощта преди началото на учебната година. В случай че не бъде представено удостоверение, сумата за първия срок ще бъде изплатена след започване на учебната година.

 

Това се дължи на обстоятелството, че Агенцията за социално подпомагане получава по служебен път данните за записаните за съответната учебна година ученици най-рано на 5 октомври. Заявления за еднократна помощ за ученици се подават до 15 октомври.

Още от "Образование и религия"

Обсъждат се мерки в подкрепа на учители и училища от райони с концентрация на деца от уязвими групи

В днешната среща участие взеха народните представители Красимир Вълчев, Бюнямин Хасан, Деница Сачева, Ирена Анастасова, Медиха Мехмед-Хамза, Илиана Жекова и др.

Прочетете повече прочетете повече

С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени