Архангелова задушница е, отдаваме почит и се молим за душите на мъртвите

Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква

Задушница, почитаме паметта на мъртвите
Задушница, почитаме паметта на мъртвите Източник: Zonanews

Архангелова задушница е. На този ден се молим за душите на починалите ни близки. Името "Задушница" произлиза именно от значението на този ден – молим се "за душата". Първата глътка вино днес не се пие, а задължително се излива на земята.

 

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към мъртвите, която, като християни, отдаваме при всеки помен на задушниците през годината.

 

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Значението на задушница е голямо.

 

Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени