Астронавтът от НАСА и AXIOM Space Майкъл Лопез-Алегрия, който е рекордьор с 10 излитания в открития Космос, бе гост на българските ученици

"Ало, Космос" насърчава младите хора да мечтаят, заяви министър Галин Цоков

Проф. Цоков: "Ало, Космос" насърчава младите хора да мечтаят
Проф. Цоков: "Ало, Космос" насърчава младите хора да мечтаят Източник: Пресцентър на МОН

Научният фестивал "Ало, Космос" ни напомня отново да мечтаем за градивната сила на науката и за Космоса. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри фестивала "Ало, Космос! Говори България!".

 

Форумът събра над 1000 деца от цялата страна с интерес към науката. Специален гост на форума беше астронавтът от НАСА и AXIOM Space Майкъл Лопез-Алегрия, който е рекордьор с 10 излитания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути прекарани извън космически кораб.  По-късно през деня астронавтът отговори лично на въпросите, които най-силно вълнуват българските ученици.

 

Министър Цоков отбеляза, че събитията като "Ало, Космос" показват и част от нужните промени в образователната система. "Да направим така че във всеки учебен час всяко дете да се чувства така както днес тук - вдъхновено, мотивирано, да бъде изследовател и откривател на нови неща", посочи той.

 

Проф. Галин Цоков
Проф. Галин Цоков Източник: Пресцентър на МОН

Проф. Цоков пожела на децата да запазят мечтите си, защото дори най-смелите от тях могат да бъдат постигнати. "Можете да станете световноизвестни изследователи, да сте следващите астронавти на България, да сте добри лекари и инженери. Запазете мечтите си, колкото и големи да са те, а ние – вашите учители и родители ще ви подкрепим да ги осъществите", добави той. 

 

Голям интерес на събитието провокира живото включване от Атлантическия океан на рекордьора на Гинес Стефан Иванов. Преди два дни българският екипаж се е отправил от Южна Норвегия, като целта им е да прекосят изцяло Северно ледовития океан и да стигнат до най-високата северна точка.

 

За научния фестивал, който се провежда за четвърта поредна година, бяха подготвени над 40 щанда, десетки работилници и многобройни демонстрации. Децата имаха възможност да участват в различни интерактивни преживявания. Освен това те слушаха разнообразни лекции на водещи лидери в областта на науката и технологиите.

 

"Ало, Космос" вдъхновява и насърчава младите хора да изследват науката. Събитието се осъществява под патронажа на МОН и е организирано от Атлантическия клуб. Гости на форума бяха още министърът на туризма Евтим Милошев, посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен, заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева и президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси.

Още от "Образование и религия"

Новата стипендиантска програма на INSAIT и ФМИ: Даровити български ученици избират България пред университети във Велико

Едни от най-талантливите ни младежи ще получат образование и стаж в областта на информатиката и изкуствения интелект на световно ниво в България и избират да останат тук пред предложения от водещи университети като Оксфорд, ETH Цюрих, ТУ Мюнхен и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени