Българският университет в Тараклия приема студенти от следващата академична година

Кишинев силно се интересува от този проект, заяви премиерът на Молдова Дорин Речан

Срещата в Давос между премиерите на България и Молдова Николай Денков и Дорин Речан
Срещата в Давос между премиерите на България и Молдова Николай Денков и Дорин Речан Източник: Пресцентър на МС

Цел е Българският университет в Тараклия да приема студенти още от следващата академична година. Новината дойде на срещата в Давос между премиерите на България и Молдова акад. Николай Денков и Дорин Речан. Това съобщи правителствената информационна служба.

 

Молдова и България подготвят документите, които ще направят възможно Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак" да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев".

 

"Това е не само голяма крачка за образованието в региона, но и послание за това какво е Европа - възможности, свързаност и надграждане във всяка сфера на обществения живот", посочи акад. Денков.

 

Дорин Речан благодари лично на българския си колега за проекта за университета в Тараклия, като изтъкна, че идеята на акад. Денков ще помогне на Молдова и в противодействието на външни влияния в този район на страната.

 

Развитието на университета е от ключово значение за Тараклийския регион, където има голямо българско малцинство. Висшето училище е важно за подготовката на висококвалифицирани местни специалисти, за създаването на мост към българските образователни институции, усилва и връзката на българската общност в региона с нашата държава.

 

Молдова ще разчита на България и за енергийни доставки. Министър-председателят акад. Денков и лидерът на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, който също участва в срещата, запознаха молдовския премиер с проекта за енергийна и транспортна свързаност по оста Гърция-България-Румъния.

 

От нея ще може да се възползва и Молдова. "Кишинев силно се интересува от този проект", заяви Дорин Речан. Той поздрави България и за влизането в Шенген, което по думите му показва, че въпреки всичко, настроенията в Европа са за отваряне и разширяване. А това са очакванията и на Молдова.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени