Благодатният огън от Йерусалим вече е в България

Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 23:30 ч.

Благодатният огън (снимката е илюстративна)
Благодатният огън (снимката е илюстративна) Източник: БПЦ

На летище "София" кацна правителственият самолет, с който пътуваха пратениците на Българската православна църква, взели участие в последованието, по време на което ежегодно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън. Тази година делегацията води Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

 

Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 23:30 ч. Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала "Св. Неделя", където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете.

 

Българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пътува до Йерусалим. Делегацията се води от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Той бе придружаван от посланика на България в Израел Румяна Бъчварова, от началника на отдел "Протокол" на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия Емил Велинов, от епархийския съветник на Старозагорската митрополия Диян Димитров, от началника на кабинета на митрополит Киприан отец Димитър Димитров, от отец Бранимир Георгиев, от дякон д-р Деян Коруноски и от протодякон Димитър Куманов, съобщиха от Старозагорската митрополия. Пътуването до Тел Авив се осъществи с правителствения "Фалкон" след решение на служебния министър-председател Гълъб Донев. Транспортът на делегацията до Йерусалим е осигурен от посолството на България в Израел.

 

Българската църковна делегация присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.  Благодатен или Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божи гроб в Йерусалим.

 

Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър  Невски", където се очаква празничното Пасхално богослужение в 23:30 ч. да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени