Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

Тази година Светият синод на БПЦ реши да не изпраща делегация за Благодатния огън до Светия град Йерусалим

Благодатният огън в Йерусалим
Благодатният огън в Йерусалим Източник: EPA

На Велика събота, в навечерието на Великден, Благодатният огън слезе в църквата "Гроб Господен" в Йерусалим, предадоха световните медии. Благодатният огън слезе в Кувуклия - параклис в центъра на църквата "Възкресение Христово", в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни плоча, под която се намираше гробницата на Иисус Христос.

 

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън".

 

Тази година Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия реши да не изпраща делегация за Благодатния огъ до Светия град Йерусалим заради неблагоприятни обстоятелства.

 

Днес започна раздаването на Благодатния огън, съхраняван от миналата година. Тази година това става в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", предаде БТА.

 

Свещенослужителите, получили Благодатния огън, ще го занесат в своите епархии, за да бъде донесен на вечерните богослужения на Велика събота, след които ще бъде известено Христовото Възкресение в полунощ.

 

Сред първите, които дойдоха да вземат от Благодатния огън, бе иподякон Димитър от храма "Въздвижение на Светия Кръст Господен" в София.

 

"Усещането е неописуемо, няма аналог, няма сравнение, то е неземно", каза той, след като получи Благодатния огън. 

 

"Това не е обикновен пламък. Съприкосновението с тези измерения кара човек да го полазят тръпки", посочи още иподяконът. 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени