Близо 600 млади лекари от Медицинския университет полагат Хипократова клетва

Рекорден процент от завършващите тази година искат да се реализират в България

Медицински университет-София, факултет по дентална медицина
Медицински университет-София, факултет по дентална медицина Източник: Zonanews

Общо 239 български и 357 чуждестранни студенти от Медицинския факултет на Медицинския университет (МУ) в София днес ще положат Хипократовата клетва и ще получат дипломите си на традиционната официална церемония в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК), съобщиха организаторите.

 

Пълните отличници на випуск 2023 г. са д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. На тях ще бъде връчена наградата "Златен Хипократ", както и парична премия, учредена за първи път тази година от Столичната лекарска колегия за пълните отличници на Медицинския факултет.

 

Във випуска чуждестранните студенти са от 31 държави, като най-много са тези от Гърция, Великобритания, Германия, Швеция, Ирландия и Турция. Има абсолвенти и от Япония, Канада, Норвегия, Индия, Португалия и от други държави.

 

Българските студенти от випуска събраха средства, които ще дарят на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". Сумата ще бъде използвана за осигуряване на веноскоп за малките пациенти.

 

62,5% от младите лекари желаят да се реализират в България - това показват резултатите от анкета сред абсолвентите. За първи път от над 10 години насам процентът на оставащите у нас е толкова висок. Той бавно нараства през последните години, като при предходния випуск е бил 50%, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.
 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени