Богоявление (Йордановден): честваме кръщението на Исус Христос

За църквата това е третият по значимост християнски празник след Рождеството и Възкресението на Исус

Богоявление, спасяване на кръста
Богоявление, спасяване на кръста

На 6 януари църквата чества Кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Според евангелския разказ в петнадесетата година от царуването на император Тиберий (14-37 г.) в Йорданската пустиня проповядвал последният старозаветен пророк - св. Йоан Кръстител, наречен още Предтеча. Той възвестявал идването на дългоочаквания Месия и призовавал към покаяние.


Онези, които се каели и изповядвали греховете си, били кръщавани в река Йордан, за да се пречистят. Исус Христос също бил кръстен от св. Йоан във водите на реката. Тогава Спасителят бил на около тридесет години. Докато се молел, небето се отворило, Светият Дух слязъл в образа на гълъб над него, а от висините се чул глас:
"Ти си Моят Син възлюбен; в Тебе е Моето благоволение!"

За църквата това е третият по значимост християнски празник след Рождеството и Възкресението на Исус. Нарича се Богоявление, тъй като за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица - Отец, Син и Дух Свети.

 

В народната традиция празникът е известен като Йордановден. Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Дана, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божа, Божанa.


Йордан и Йорданка са сред най-разпространените имена в България, сочат данните на Националния статистически институт. По официални данни над 45 хил. мъже и близо 35 хил. жени в страната носят тези имена Имениците днес са общо над 133 хил. души. Нощта, в която водата се пречиства.

 

Според народните вярвания в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бога каквото си пожелае. Вярва се още, че тогава водата се пречиства и така придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.


Според обичая всички участват в освещаването на водата, а след празничната служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Младите мъже се надпреварват кой пръв ще го достигне. Смята се, че който извади кръста, ще е честит и здрав през цялата година.


По традиция на този ден се извършва Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. В столицата водосветът по традиция ще е в катедралата "Св. Александър Невски", а след това на площада пред храма ще бъдат осветени бойните знамена.


В ритуала, който започва в 11 ч., ще участва президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Ритуали ще има и в други градове.


Желаещите да присъстват на водосвета в столицата ще бъдат допускани след 9.45 ч. през три пункта за проверка - при улиците "Шипка" и "Париж", при ул. "Раковска" и ул. "Оборище" и при южната страна на храм-паметника "Св. Ал. Невски", съобщи Националната служба за охрана. Ще бъдат извършвани проверки за предмети, опасни вещества, оръжия, остри предмети и експлозиви.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени