Борисов, Петков, Пеевски и Мирчев със сигнал относно съмнение за престъпление, свързано с легитимацията на руското посолство като собственик на т.н. "Руска църква"

Сезираха със сигнал Сарафов

Руска църква в София
Руска църква в София Източник: Zonanews

Сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на храма "Св. Николай Мирликийски" подадоха депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

 

В сигнала се казва: "При отчитане на изключителната важност на възникналия проблем около собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм "Свети Николай Мириклийки" за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на Посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма, с настоящия сигнал молим прокуратурата на Република България да извърши проверка, при която, след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм "Свети Николай Мириклийски", находящ се в гр. София, бул. "Цар Освободител" № 3."

 

Нотариусът, подписал акта тогава, посочва, че "на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата "Св. Николай Чудотворец" и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство".

 

Придобиването на църквата е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка. Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква "Св. Николай Чудотворец".

 

Била е направена и т. нар. обстоятелствена проверка и е издаден въпросният нотариален акт. Нотариусът Иван Дахтеров, който я е правил през 1997 г., изобщо не проверява статута на руските църковни имоти у нас и изобщо не взема становище от Българската православна църква.

 

Констатацията на Дахтеров е само на основата на крепостния акт за земята на руската легация от 1898 г., който е само за земята, но няма как да има крепостен акт за сградата на църквата, която е вдигната през 1914 г. Проверка в Агенцията по вписванията вчера пък показва, че въпросният крепостен акт не съществува никъде като документ, въпреки че в констативния нотариален акт пише, че той е доказателството за собствеността.

 

Това води до извода, че документът от 1997 г. е порочен, тъй като описаните в него обстоятелства са неверни. Детайли около проверката публикува преди дни русенският епископ Наум, според които съветското правителство през 1936 г. дарява храма на Българската православна църква (БПЦ) - въпросната църква е възникнала като храм за нуждите на руската белоемиграция.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени