Черешова задушница е - почитаме паметта на починалите си близки

Във всеки православен храм днес ще има обща панихида за починалите, на която живите ще се молят за душата на мъртвите и ще запалят свещ

Задушница, почитаме паметта на мъртвите
Задушница, почитаме паметта на мъртвите Източник: Zonanews

Днес е Черешова задушница! Една от трите задушници през тази година. Името й идва от времето, в което зреят черешите. Тя се прави винаги преди Петровите пости.

 

Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

 

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите.

 

Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

 

Във всеки православен храм днес ще има обща панихида за починалите, на която живите ще се молят за душата на мъртвите и ще запалят свещ.

 

На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

 

Палят се свещи и кандила, поставят се цветя кади се с тамян, носи се жито и в църква, и на гробищата. В израз на вярата във възкресението се разчупва хляб и се раздава донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".

 

Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Още от "Образование и религия"

Със заповед на министър Цоков 28 октомври е обявен за неучебен ден в училищата с изборни секции

Учебното съдържание по съответните предмети от този ден ще бъде преструктурирано от учителите, така че това да не се отрази на цялостния обучителен процес

Прочетете повече прочетете повече

Българският INSAIT с пробив в регулацията на ИС за изкуствен интелект

Институтът INSAIT към СУ "Св. Климент Охридски", Швейцарският федерален университет ETH Zurich, и компанията LatticeFlow AI разработиха първата в света рамка за съответствие със Закона на ЕС за изкуствен интелект

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени