Черешова задушница е - почитаме паметта на починалите си близки

Във всеки православен храм днес ще има обща панихида за починалите, на която живите ще се молят за душата на мъртвите и ще запалят свещ

Задушница, почитаме паметта на мъртвите
Задушница, почитаме паметта на мъртвите Източник: Zonanews

Днес е Черешова задушница! Една от трите задушници през тази година. Името й идва от времето, в което зреят черешите. Тя се прави винаги преди Петровите пости.

 

Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

 

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите.

 

Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

 

Във всеки православен храм днес ще има обща панихида за починалите, на която живите ще се молят за душата на мъртвите и ще запалят свещ.

 

На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

 

Палят се свещи и кандила, поставят се цветя кади се с тамян, носи се жито и в църква, и на гробищата. В израз на вярата във възкресението се разчупва хляб и се раздава донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".

 

Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Още от "Образование и религия"

Новата стипендиантска програма на INSAIT и ФМИ: Даровити български ученици избират България пред университети във Велико

Едни от най-талантливите ни младежи ще получат образование и стаж в областта на информатиката и изкуствения интелект на световно ниво в България и избират да останат тук пред предложения от водещи университети като Оксфорд, ETH Цюрих, ТУ Мюнхен и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени