Честит Рамазан Байрям на мюсюлманите!

В последния ден на Рамазан се дава фитре (милостиня) на бедни хора и сираци

Софийската джамия "Баня Баши"
Софийската джамия "Баня Баши" Източник: Zonanews

Мюсюлманите в цял свят честват днес свещения празник Рамазан Байрам, с който приключват едномесечните пости. Това е един от петте стълба на исляма, основите на религията, свещен за всеки мюсюлманин. Другите четири стълба са петкратна ежедневна молитва (намаз), признание, че няма друг Бог освен Аллах (шахада), поклонение в Мека (хадж) и годишен задължителна милостиня (закат).

 

На разсъмване в джамиите по света се чества празникът. Как се отбелязва той? След колективната молитва на мъжете по джамиите семейството се събира около празнична трапеза, включваща разнообразни ястия и сладкиши, символизиращи края на Рамазана.

 

Този празник също се отбелязва със семейни посещения и получаването на подаръци или пари от децата. По малките целуват ръка на по възрастните си и желаят прошка от тях. Рамазан Байрам и Курбан Байрам са двата най-големи празника в исляма.

 

Рамазан Байрам идва след месеца на големите пости - оруч. Най-усърдно се пости в последния ден на месец Рамазан - Арифе. Това е подготвителен ден преди празника и за вярващите има най-голяма благодат.

 

В последния ден на Рамазан се дава фитре (милостиня) на бедни хора и сираци. Популярно се нарича Шекер байрам, понеже се поднасят сладки храни - бонбони, локум, баклави, кадаиф, шербет и др.

 

 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени