Честито Благовещение!

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Благой, Блага, Благовест, Благовеста, Евангелина, Bангел

Катедрала "Св. Александър Невски"
Катедрала "Св. Александър Невски" Източник: Zonanews

Благовещение е!

Библейското поверие гласи, че при оповестяване на благата вест от Св. арх. Гавриил на Пресвета Богородица, че ще зачене и роди син, долетели кукувици и лястовици, за да известят за идващата пролет. За Църквата това е Денят на майката. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Благовец или Благовещение е известен още като "половин Великден".


Празникът е по време на Великия пост, който изключва пищни трапези. Но на този ден църквата разрешава консумацията на риба, растителна мазнина и вино. Приготвя се и лучник, както и каша от прясна коприва, лучена салата с джоджен и магданоз.

 

На празника Благовещение в църквата се носи стрък босилек, който се освещава и се връща обратно у дома. На Благовец се засажда босилек в саксия, за да пази дома. На празника трябва да се стане рано, за да е богата годината.

 

Първото парче от обредната пита се отчупва от домакинята и се оставя пред прага на дома. То е предназначено за домашния дух, който покровителства къщата. На празничната трапеза трябва да се събере целият род.

 

Приготвената питка се маже с ме и с нея се черпят съседи и близки. Празникът се посреща с чисти домове и дворове, а боклукът се пали, за да се изгорят и болестите. На празника не се върши никаква домакинска работа. Дори птиците не свиват гнезда.

 

Друга традиция, свързана с този християнски празник, е пробиването на ушите н момиченцата. Вярва се, че на този ден няма да ги боли заради кръжащия над тях архангел Гавраил. На този "благ ден" домакините не трябва плетат и шият.

 

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Благой, Блага, Благовест, Благовеста, Евангелина, Bангел.

 

Честит празник!

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени