Честито Рождество Христово! Мир и Благоденствие на всички по Земята!

В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят

Рождество Христово
Рождество Христово Източник: Троянски манастир

Честито Рождество Христово! Честита Коледа! Настъпи времето на най-светлите семейни празници, в които ще се съберем край елхата, за да празнуваме с най-скъпите си хора. Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. И затова, в неизразимата си радост и благодарност, Църквата тържествува и изповядва: "Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера.­ Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото заради нас се роди Младенец ­ Предвечният Бог" (Кондак, гл. 3).

 

Часовете, за които ще забравим за грижи и трудности, за да се отдадем на семейството си и да създадем спомени, които ще горят в сърцата ни, дори да се намираме на хиляди километри от дома. Моменти, когато с мъка, но и радост ще си спомним за тези, които вече не са до нас, но живеят в паметта ни.

 

Времето на надеждата за спасение, по-добър живот, но и на благодарност за това, което имаме -  за семейството, приятелите, любовта и топлината на дома. Дните, в които всичко е приказно, дори сняг да няма и отдавна да не вярваме в Дядо Коледа, а сами да отделяме, за да донесем радост и да помогнем – дори на непознати.

 

Защото това е християнският символ на празника – според Библията се е родил Спасителят, призван да спаси човечеството и да му вдъхне надежда за вечен живот, жертвайки себе си. Вяра, която оцелява вече две хиляди сред превратностите на епохите. Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Иисус майка му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелеца Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем (провинция Юдея), родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август (около 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.) издал заповед за цялостно преброяване на населението в империята – в границите ѝ тогава се намирала и Палестина. Всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му.

 

Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. (В източната култура „яслите" или изобщо местата за животните не са били непременно мръсно и недостойно място – в много домове животните били отделени от жилищните помещения с тънка преграда)

 

В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Исус. Младенецът Исус почитат и трима източни мъдреци, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

 

Според Новия завет, в мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят: „И рече им ангелът: Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос.

 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени