Честито Рождество Христово! Мир и Благоденствие за всички!

Възприел човешката природа, Бог се ражда, за да освободи човечеството от онзи, който незаконно e притежавал властта на греха и смъртта

Църква, Исус Христос
Църква, Исус Христос Източник: Zonanews

Честито Рождество Христово! Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници - Рождество Христово (Коледа), денят, когато се е родил Божият син Исус Христос.

Мир и любов нека има в сърцата ни, да бъдем добри и да си помагаме. Дано Коледа направи празника на всички ни по-красив и ни научи на още повече любов! Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. И затова, в неизразимата си радост и благодарност, Църквата тържествува и изповядва: "Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера.­ Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото заради нас се роди Младенец ­ Предвечният Бог” (Кондак, гл. 3).

 

Според евангелския разказ малко преди раждането на Исус майка му Мария и съпругът ѝ Йосиф пристигнали от Назарет във Витлеем - родното място на Йосиф. По това време по заповед на римския император течало преброяване на населението и всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Тъй като градчето било препълнено и не намерили място в странноприемница, Мария и Йосиф се подслонили в пещера в покрайнините, където пастирите затваряли овцете. Там се родил Исус.

 

В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Исус. Младенецът Исус почитат и трима източни мъдреци, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

 

"И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с Ангела многобройно воинство небесно, което хвалеше Бога и казваше: слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Евангелие от Лука).

 

В Новия завет се твърди също, че витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни мъдреци, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. Бог изпратил при Йосиф ангел, който му казал да избяга в Египет и по този начин се спасява малкия Исус (Евангелие от Матей, 2:13)

Рождество Христово се описва и в апокрифите – в Евангелието на Псевдо-Матей, Протоевангелието на Яков, Евангелието на Детството и Историята на Йосиф Дърводелеца, от които черпи широко християнското изкуство.

 

Възприел човешката природа, Бог се ражда, за да освободи човечеството от онзи, който незаконно e притежавал властта на греха и смъртта (Евр. 2:14-15). "Бог - Творец на вселената - се явява в плът, за да ни научи на най-първичния и велик закон на живота: "Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма по-голяма любов от тая, да положи душата си за своите приятели" (Йоан 15:12-13).

 

По традиция семействата се събират за празника, за да отбележат Рождество и с него надеждата за ново и светло начало. Постите свършват и трапезата вече включва месни и млечни ястия. Имен ден днес празнуват Христо, Христина, Христофор, Младен, Радомир, Радослав, Радостин. Според официалната статистика Христо е четвъртото по популярност мъжко име в България - носено е от над 53 хил. души. Празнуващите днес са близо 136 хил. души.

Още от "Образование и религия"

В Деня на Светите Равноапостоли ИСУ "Св.св.Кирил и Методий" във Велинград отбеляза тържествено своя патронен празник и з

В днешния ден се проведоха творчески работилници, образователни игри, изложби, станалия традиционен "Говорящ" вестник, в които се включиха и гостите

Прочетете повече прочетете повече

Неделно училище разказва историята на световноизвестния художник Стоимен Стоилов

Тържеството бе организирано в рамките на Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите", по която работи неделното училище в австрийската столица

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени