Честито Възкресение Христово!

Възкресението на Божия син е израз на основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд

Честито Възкресение Христово
Честито Възкресение Христово Източник: Cathedral.bg

Православните християни отбелязваме днес най-светлия си празник - Великден - деня, в който Синът Божи възкръснал от мъртвите за вечен живот. Камбанен звън от катедралния храм "Св. Александър Невски" и другите църкви из страната в полунощ възвести Възкресението на Исус Христос, а вярващите се поздравявиха с думите "Христос воскресе!" и "Воистину воскресе!" (новобългарската форма е: "Христос възкръсна!" и "Наистина възкръсна!"). Православните християни посрещнаха светлия празник Възкресение Христово, който символизира победата над злото и смъртта.

 

За втора година в условията на пандемична обстановка се извърши празничното пасхално среднощно бдение в катедралата. Служението започна с литийно шествие на храмовото духовенство, изнасяне на иконата на Възкресение и Евангелието. Шествието се отправи и до Синодалната палата, където получи донесения от Йерусалим Благодатен огън.

 

"Наш свещен дълг е да свидетелстваме за Светлината'', каза митрополит Григорий, който прочете пасхалното синодално послание на патриарх Неофит, тъй като Негово светейшество не присъства на службата поради планирани годишни прегледи. "Нека бъдем достойни за това най-високо наше призвание, нека с живота и делата си всеки ден свидстелствуваме за великата божия милост към човека - за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели", възвести още в словото си митрополит Григорий.

 

Свещите, запалени на празничното богослужение, се носят да догорят вкъщи - така в дома символично се внася новата светлина. Случило се е най-великото чудо в историята на човечеството - Възкресение Христово. Иисус Христос е възкръснал и по този начин е надвил смъртта. Възкресението на Божия син е израз на основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд. Празникът слага края на 40-дневния Велик пост. Това е денят на радостта!  Постите приключват. След празничната служба в храма вярващите могат да ядат козунак и боядисани яйца.

 

Според евангелския разказ на третия ден след разпването на Христос жените мироносици отишли на гроба, за да помажат тялото му, но открили, че той е празен - Иисус бил възкръснал. По-късно Мария Магдалена отишла в Рим, явила се пред император Тиберий и обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце с думите "Христос възкресе". Оттам тръгнала съществуващата и до днес традиция за празника да се боядисват яйца. Също оттогава води началото си характерният за Великден поздрав. Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени