Честваме Деня на народните будители! Честит празник, българи!

От 1945 г. окупационната болшевишка власт в България отменя празника, възстановен е през 1992 г.

Ден на народните будители
Ден на народните будители Източник: Zonanews
На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден отдаваме почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности и националното самосъзнание на българите. Будители са и възрожденските учители, свещеници, писатели, които знаят тайнствената мощ на словото и си служат с него, за да вдъхнат кураж и воля за живот у сънародниците ни.
 
Денят на народните будители е един от най-големите празници, посветени на духовността и просвещението. Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други. Думите на писателя Иван Вазов "Не се гаси туй, що не гасне" изразяват силата на духовността, която е несломима. 
 
В Деня на будителите кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев ще връчат отличията на Столичната община "Почетен гражданин на София". Присъстващите ще бъдат задължително със зелен сертификат. Почетни церемонни за Деня на народните будители ще има в редица градове на страната. 
 
За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. От 1922 до 1945 г. е общонационален празник.
 
От 1945 г. окупационната болшевишка власт в България отменя празника. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени