Честваме Никулден – празник на моряците, рибарите и банкерите

Днес имен ден имат Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо

Църква, църковен празник
Църква, църковен празник Източник: Zonanews

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди. Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. Според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.

 

Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не трябва да се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината. Денят е обявен и за официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.

 

Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година. Много легенди се свързват с личността на Свети Никола, считан основно за покровител на рибарите и мореплавателите. Приживе за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания е описан и като "лихвар, който помагал на бедните".

 

Най-популярната легенда обаче е как Свети Никола е спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си. В онези времена една девойка не можела да се омъжи, ако няма зестра, но обеднелият баща не можел да осигури такава. В някои от версиите на легендата се говори, че дори трите млади жени били застрашени от опасността да бъдат превърнати в блудници.

 

Според легендата, когато клетият баща бил готов да продаде някоя от дъщерите си за блудница, Свети Никола подхвърлял през прозореца кесия с жълтици и така спасявал девойката от позор. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и митът за Свети Никола - първообраза на Дядо Коледа. Днес имен ден имат Никола, Николай, Никол, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо. 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени