Ден на траур в памет на патриарх Неофит

Поклонението е в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Катедрала "Свети Александър Невски"
Катедрала "Свети Александър Невски" Източник: Zonanews

Днес е ден на национален траур в памет на патриарх Неофит, който почина в сряда вечерта. От 9 ч. тленните му останки ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха.

 

Утре в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия. Това е и вторият Ден от траура в памет на Негово Светейшество. В събота ще е и опелото. С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено до митрополитската катедрала "Света Неделя", където ще бъде положено.

 

Волята на патриарх Неофит е да бъде погребан в двора на храма "Света Неделя". Там той ще бъде до гроба на екзарх Йосиф. Погребението се организира от митрополит Йоан, който е временният наместник на Св. Синод. Във вторник или сряда ще бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени