Денков нападна Кацаров: Неадекватен е натискът върху мен да върна учениците. Никога не съм искал затваряне

Само 7% от децата са ваксинирани, около 5 на сто са преболедували, разкри той

Николай Денков и Стойчо Кацаров
Николай Денков и Стойчо Кацаров Източник: МС
Целият натиск върху мен да върна учениците в клас е напълно неадекватен. Аз никога не съм искал да бъдат затваряни училищата. Няма никаква логика аз да не искам да има присъствено обучение. Затварянето на училищата е изцяло в правомощията на здравния министър. Това заяви пред Дарик радио образователният министър акад. Николай Денков.
 
"Затварянето на училищата стана със заповед на здравния министър и аз бях изненадан от това решение. Нека да върнем правилната постановка. Въпросите за затворените училища трябва да бъдат зададени към здравния министър. Той задава рамката, а Министерството на образованието се опитва да работи в тази рамка", припомни той.
 
Образователният министър даде пример: "Когато пристигнат тестове Министерството на образованието организира дистрибуцията им към училищата, но дали учениците могат да влязат в клас зависи от три неща – министърът на здравеопазването за си отмени заповедта, с която е затворил училищата, да промени нивата или да осигури тестове. Това е, което очакваме".
 
"Над 1,3 млн. теста са ни нужни за всички ученици от 1 до 12 клас. Седмично. От направените досега тестове на ученици от 1 до 4 клас имаме 116 положителни случая, 65 положителни учители и 63 – непедагогически персонал", уточни акад. Николай Денков.  
 
Министърът успокои родителите на най-малките, като увери, че до 10 декември има тестове за учениците от 1. до 4. клас. "Ако няма достатъчно тестове, ще се опитаме да насочим наличните към областите, които са тъмночервената зона, за да могат да се върнат в клас поне част от учениците от 5 до 12 клас", обясни акад. Денков.
 
Той обърна внимание, че заплащането на тестове може да има само в частните училища. "Само 7% от децата са ваксинирани, около 5 на сто са преболедували", допълни образователният министър.

Още от "Образование и религия"

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени