Днес е Разпети петък - денят на Христовите страдания

Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората

Свещеници в църква
Свещеници в църква Източник: Zonanews

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Иисус. Това е денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората. Затова не се отслужват литургии, а се извършват т.нар. "царски часове". Песнопенията са посветени на страданията и кръстната смърт на Иисус Христос.

 

 По обяд в храмовете в цялата страна ще бъде издигнат символичен гроб на Божия син и ще бъде изнесена Плащеницата. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Неслучайно на Велики петък постът е най-строг. Според църковните канони е забранено да се работи. Извършва се ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете.

 

Това е денят, в който Иисус Христос бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда. Иисус трябвало да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за да бъде обвинен в богохулство и съден според юдейските закони. След като не успяват с тази стратегия, съдиите Го обвиняват, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея.

 

Така те Го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: "Разпни го, разпни го". Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз "Осанна, Осанна".

 

Пилат си измива ръцете, за да не падне кръвта на Христа върху него и Го предава на войниците. За присмех те възлагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота - лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

 

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. На лобното място Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници. Погребан е в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени