Днес е Великден - честито Възкресение Христово

Великден е наричан празник на празниците

Катедрала "Св. Александър Невски"
Катедрала "Св. Александър Невски" Източник: Zonanews

Днес е Великден - Възкресение Христово. Този ден Господ е сътворил - да се зарадваме и развеселим в него! Това е един от молитвените призиви в празника на празниците, както се нарича Възкресение Христово. Поради величието на този празник той е наричан още Великден. А по подобие на юдейския празник (след който Христос възкръснал) носи и името Пасха.

 

Църква, църковен празник, Исус Христос
Църква, църковен празник, Исус Христос Източник: Zonanews

За християните това е най-големият празник, за който подготовката продължава седмици наред - както се готвим да посрещнем скъп на сърцето ни гост. Подготовката на тялото за празника е чрез пост, а на душата - чрез молитва и духовна нагласа към смирение и покаяние, върху които трайно се гради любовта към ближния, към хората около нас.

 

Честито Възкресение Христово
Честито Възкресение Христово Източник: Cathedral.bg

Основният поздрав за Възкресение Христово е Христос воскресе! (Христос възкръсна!) и отговорът е Воистину воскресе! (Наистина възкръсна!). А основната празнична песен на Великден е "Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав" ("Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си порази смъртта и на тези, които са в гробовете, дарува живот").

 

Богослужението за Възкресение Христово започва в полунощ. Това отговаря на сведението от евангелията, че през нощта на Възкресението Божи ангел дошъл и отстранил камъка от входа на изсечения в скалата гроб. Войниците, поставени да пазят гроба, били заслепени от сиянието на ангела и поразени паднали на земята. Призори в този трети ден от смъртта на Христос дошли някои от жените, Негови последователки, за да помажат според обичая тялото Му с миро (затова наричани и мироносици), но намерили гроба празен. Христос възкръснал с тялото Си, което било преобразено и материални прегради не можели да го задържат.

 

После дошли двама от апостолите, Йоан и Петър, и също установили, че гробът е празен. Тези първи свидетели на Възкресението по-късно стават най-достоверните проповедници на Христовото учение.

 

Христос воскресе!

Още от "Образование и религия"

В Деня на Светите Равноапостоли ИСУ "Св.св.Кирил и Методий" във Велинград отбеляза тържествено своя патронен празник и з

В днешния ден се проведоха творчески работилници, образователни игри, изложби, станалия традиционен "Говорящ" вестник, в които се включиха и гостите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени