Днес е вторият ден на Рождество - празнуваме Деня на бащата

Вторият ден на Рождество Христово е наречен в православния ни календар "Събор на Пресвета Богородица"

Събор на Пресвета Богородица
Събор на Пресвета Богородица Източник: Instagram

Вторият ден на Рождество Христово е наречен в православния ни календар "Събор на Пресвета Богородица". Той е посветен на св. Дева Мария, която е избрана да роди Богомладенеца и да Го яви на света. Събор означава съборно общо богослужение. Днес се почита и св. Йосиф Обручник, на чиито грижи били поверени Божията майка и Богомладенеца. Той е земният баща на Христос, затова и 26 декември се приема за Ден на бащата.

 

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

 

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Ерусалим.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени