Днес Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбеляза патронния си празник

СУ "Св. Климент Охридски" е най-старото и най-голямо висше учебно заведение в България. Основано е на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс

Софийски университет Св. Климент Охридски
Софийски университет Св. Климент Охридски Източник: Zonanews

Софийският университет, чийто патрон е Св. Климент Охридски, празнува на този ден. Той е най-старото висше учебно заведение в България. Началото му е поставено на 1 октомври 1888 г. През тази година той е с най-висок рейтинг сред висшите училища у нас. Как отбелязват патронния си празник неговите възпитаници разказва Симеон Хинковски, преподавател по история и директор на Информационно-рекламния център към СУ "Св. Климент Охридски":

 

"Денят на Св. Климент Охридски традиционно е един от големите празници на университета. Тогава цялата академична общност се събира в аулата, след това правим шествие до паметника на Св. Климент в градинката пред ректората. Празникът е съпътстван и от т.нар. "Климентови дни", които се провеждат при нас от близо 50 години. В програмата им обикновено има изложби, представяне на интересни книги, конференции, целият академичен живот се събужда.

 

Академичното слово тази година е на тема: "Размишления върху правото". То е подготвено от проф. Огнян Герджиков от Юридическия факултет. Награждават се изявени студенти. Тази година имаме 60 лауреати на различни стипендии. Една от тях е на името на двамата дарители-спомоществователи за създаването на университета – братята Евлоги и Христо Георгиеви. Тя е за студент от родния им град Карлово.

 

Тази година студентите на СУ са 24 хиляди, интересът към него никога не намалява. Сред най-желаните специалности традиционно е правото, в последно време и медицината. В момента има 104 бакалавърски програми, около 400 магистърски, така че всеки би могъл да намери това, което го интересува. При нас учат млади хора от цялата страна, както и от чужбина", отбелязва Симеон Хинковски.

 

СУ "Св. Климент Охридски" е най-старото и най-голямо висше учебно заведение в България. Основано е на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс с едногодишен срок на обучение при Софийска мъжка гимназия. Инициатори за създаването му са Иван Шишманов, Т. Иванчов и Г. Живков. От 1889 г. със закон е постановено откриването на висше училище в София, а негов ректор става Ал. Теодоров-Балан.

 

Първоначално са приети 43 студенти. Със Закон за университета (1904 г.) Висшето училище приема статут на университет и е преименувано на Български университет "Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово" (двамата братя даряват 6,8 млн. лева и парцел в центъра на столицата за построяването на висше училище). На 4 януари 1905 г. е преименуван "Св. Климент Охридски".

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени