До 15 дни отсъствия по семейни причини и в детските градини

В момента максималният брой разрешени дни за отсъствие по семейни причини от детска градина е 10

Детска градина
Детска градина Източник: Zonanews

Децата, записани за задължително предучилищно образование, ще могат да отсъстват от детската градина по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година с писмено уведомление от родителя. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за предучилищното образование, който е публикуван за обществено обсъждане на страницата на МОН.

 

В момента максималният брой разрешени дни за отсъствие по семейни причини от детска градина е 10. С увеличаването им на 15 ще се синхронизират изискванията към децата, записани за задължително предучилищно образование с тези към учениците.

 

Детска градина
Детска градина Източник: Zonanews

С приетото миналия месец изменение на  Наредбата за приобщаващото образование се даде възможност учениците да отсъстват до 15 дни в рамките на една учебна година с мотивирано, писмено заявление от родител до класния ръководител. Така родителите могат самостоятелно да вземат решение по отношение на отсъствията на своите деца от училище в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и др.

 

Сега същата възможност се предлага и за детските градини. Извън тези 15 дни по семейни причини децата, посещаващи задължително детска градина, е допустимо да отсъстват и за времето на училищните ваканции, определени за съответната година. Те могат да отсъстват и по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ от компетентен орган.

 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени