Фандъкова: Уволнението на проф. Балтов е неразбираемо и безотговорно

Всички училища в София откриват учебната година присъствено

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: NOVA NEWS

"Всички училища в София откриват учебната година присъствено". Това увери пред NOVA NEWS столичният кмет Йорданка Фандъкова. Относно казуса с Френската гимназия, тя обясни, че в момента се изгражда нов корпус, а в старата сграда се въвеждат мерки за енергийна ефективност. Учениците обаче ще учат присъствено в сграда на НСА, която се намира в съседство. "Благодаря на ректора на НСА за това, че те помогнаха", каза Фандъкова.

 

Тя каза още, че мерки срещу COVID се решават на национално ниво. "За мен важното е спазване на мерките, контрол и акцент върху ваксинирането. Правим всичко възможно в общината", каза Фандъкова. Софийският оперативен щаб продължава да работи. В него са директорът на столичната РЗИ, както и представители на СДВР, обясни столичният кмет. Тя увери, че се правят постоянни проверки в градския транспорт в София, а екипите са били удвоени по нейно настояване. За последния месец са написани над 200 акта.

 

"Като цяло впечатленията се, че мерките се спазват. Контролът е достатъчен", каза Фандъкова. Тя разкритикува уволняването на проф. Асен Балтов от "Пирогов". "Това е неразбираемо и безотговорно. Да се отстраняват и сменят директори - разбирам. Но не гонете лекарите, те са важни в днешните условия", каза Фандъкова.

 

Около 30% са ваксинираните срещу коронавируса в София, съобщи още столичният кмет. Драматично се бави страната ни с Плана за възстановяване, смята още тя. Това е проблем за общините. Фандъкова даде пример с изграждането на метрото. "Успях да убедя министрите, че е важно метрото да бъде съфинансирано от фонда, така както ЕС го разбира. Вече ще понеса риска и ще започнем изграждането преди да е одобрен Плана, но това е риск", каза Фандъкова.

Още от "Образование и религия"

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени