Фондация "Ханс Херман Восс" подкрепя надграждането на високотехнологични кабинети в две ловешки гимназии

Това са Професионалната гимназия по механоелектротехника  и Профилираната природо-математическа гимназия

Кметът Корнелия Маринова и представители на фондация "Ханс Херман Восс"
Кметът Корнелия Маринова и представители на фондация "Ханс Херман Восс" Източник: Община Ловеч

Германската фондация "Ханс Херман Восс"  ще подкрепи надграждането на високотехнологични кабинети (MINT и STEM)  в  Професионалната гимназия по механоелектротехника  и Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч. Това става ясно от получените писма до кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, подписани от Йохана Холст,  член на борда на директорите на фондацията, съобщи пресцентърът на общината. 

 

В документите се съобщава, че на заседание на настоятелството на фондацията на 23 ноември 2022 г. са обсъдени заявленията, изпратени от Ловеч. Решено е проектът "Виртуална лаборатория  MINT" в ПГМЕТ да бъде подкрепен в периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. с 30 930 евро.

 

Проектът "Разширяване на  STEM Център за наука и проучване с фокус върху виртуалната и разширената реалност" в ППМГ също ще  бъде подкрепен в периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. с 31 220 евро. От фондацията изразяват желание да присъстват на предаването на устройствата на двете гимназии.

 

Припомняме, че фондацията е собственик на фирмата VOSS, която има завод за автомобилни части в ловешкото село Баховица. На 13.09.2022 г. в Ловеч се проведе първата работна среща с участието на Йохана Холст. Участваха още кметът Корнелия Маринова, Роланд Вайс, управител на "ВОСС Аутомотив България" и Йордан Йовев, икономически директор на "ВОСС Аутомотив България"  (Виж снимката). Тогава стана ясно, че фондацията има дългосрочна подкрепа на проекти в училища и социални домове.

 

Днес кметът Корнелия Маринова коментира: "Радостно е, че вече имаме реален напредък за финансирането на проектите и ще можем, заедно с германските приятели от фондация "Ханс Херман Восс",  да предоставим на нашите ученици нещо наистина необходимо и модерно за тяхното обучение. Очевидни са растящите нужди на глобалната работна среда, която изисква различни знания и умения."

 

Забележка:

STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics)  или наука, технологии, инженерство и математика.

MINT (Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften, Technik) или математика, информатика, природни науки и техника.

За Фондация "Ханс Херман Восс" виж ТУК.

https://www.hans-hermann-voss-stiftung.de/

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени