ГЕРБ: Над половин милион деца са лишени от ефективно образование, защото в правителството на Радев не могат да се разберат за комисионните (НА ЖИВО)

Тези хора показаха, че образованието не им е приоритет

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

Представители на ГЕРБ в лицето на Томислав Дончев, Красимир Вълчев, Тома Биков и др. дават брифинг в централата на партията, в която описват пълния провал на служебното правителство на Радев в сектор "Образование".

 

Бившият образователен министър Красимир Вълчев каза, че служебното правителство доведе до невъобръзим хаос в образованието. Лицемерие е да се събираш в МОЛ-а и да говориш, че образованието ти е приоритет. Нула лева увеличение в бюджета. Имаме абсолютно незаконосъобразни действия и решения на това правителство. "Образованието е задължително до определена възраст. Това, което направиха двете министерства - МЗ и МОН - е да ограничат това. Децата натрупаха много дефицити, обездвижване, това е окастрена форма на електронно обучение. Тези деца са лишени от ефективно обучение, губят мотивация, ангажираност", добави Вълчев. 

 

Това, което се случва в момента е загуба на умения за учене. Няма как силно намалената ангажираност да не остави тежки последици в бъдещото образователно ниво. Призоваваме двамата министри още утре децата да се върнат в училище. Безобразие е да продължава тази непредвидимост, добави Вълчев. 

 

"Ние спорихме, карахме се, но вземахме балансирани решения. Миналата година във всички европейски страни имаше ограничаване правото на образование. Тази година единствено в България имаме в такъв мащаб ограничаване правото на  присъствие на децата в училище. Ние нямахме отговорна власт, на която да й пука за образованието. И резултатите ги виждаме днес", заяви още той.

 

Красимир Вълчев отново изтъкна: "Тези управляващи показаха, че за тях образованието не е ценност. Децата натрупаха много дефицити, психически проблеми, обездвижвания. Това, което правят в момента за учениците, останали вкъщи по желание на родителите, е окастрена форма на виртуално обучение. Това обучава, че тези деца са лишени от реално обучение. Това, което се случва в момента, е загуба на умение за учене. И оттам ще дойдат пагубните резултати".

 

"Изборите минаха. Призоваваме двамата министри още утре да върнат децата в училище! Без всякакви тестове", заяви още той.

 

Над половин  милион деца са лишени от ефективно образование, каза майка на ученик, която участва в брифинга на ГЕРБ. "Силно ме притеснява, че днес министърът не можа да отоговир защо на децата е позволено да опсещават сладкарници, МОЛ-ове, работните места на родителите си, а не могат да посещават училище. Министърът на образованието не успя да отговори. Това е недопустимо", добави тя.

 

Явно в правителството на Радев не могат да се разберат за комисионните, каза Тома Биков, визирайки изявление на образователния министър от вчера, в което говори за това, че не могат да се разберат за фирмите. "Нашият призив днес е да пуснат учениците на училище, а да си се разбират за комисионните когато и където намерят за добре. Това, което те правят през последните месеци, е едно нищо. Това е абсолютен цинизъм, абсолютно неприемливо, на ръба на престъпното. Да жертваш децата, защото не можеш да си разпределиш комисионните, е много повече от всичко, което се случи през последните месеци. И двамата министри инкасираха абсолютен провал през последните месеци", възмути се Биков.

 

"Децата трябва да си тръгнат на училище. Няма да стане по-зле, отколкото е в момента. Докато двамата министри се разберат за фирмите, ще има драматично развитие за българските ученици", заяви още той.

 

Томислав Дончев също се присъедини към призива децата да тръгнат на училище. Той коментира и изявлението на финансовия министър Белчев от вчера, че през следващата година таванът за теглене на дълг е 12 млрд. лв. дълг  - три пъти над лимита от тази година.

 

"Което обяснява защо ние един месец нямаме предложен бюджет - качен за обществено обсъждане, стартирала бюджетна процедура. Но пак ще кажа - това не е всичко. В този занаят е много опасно човек да влезе в ролята на гадател. Боя се, че с вас сме в подобна роля. Вчера уважаемият министър на финансите коментира конкретен размер на минималната пенсия от 490 лв. Чудесно, добра новина за всички пенсионери. Историята би свършила дотук, ако не беше фактът, че само след часове МФ излезе с друго число - 430 лв. Аз съм виждал някого да опровергае жена му, но министерство да бъде опровергано от министър... Обяснете ми сега кой бюджет ще гледа Народното събрание - този на министъра на финансите или този на министерството на финансите? Извинявайте, но тези хора трябва да си планират разходите, както и поведенческия модел. Подобно замеряне с числа, подобно сватбарско надвикване обижда хората. Плюс това, че има опасност да ги заблуди. Какво би правил един пенсионер, който разчита пенсията му да е по-висока, а тя да се окаже по-ниска", коментира бившият вицепремиер. 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени