Големият християнски празник Кръстовден е!

Хиляди вярващи се събраха тази нощ в местността Кръстова гора в Родопите

Кръстовден
Кръстовден Източник: Zonanews

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

 

Хиляди вярващи се събраха тази нощ в местността Кръстова гора в Родопите. Под открито небе, с молитви за здраве, те посрещнаха големия християнски празник.

 

Пловдивският митрополит Николай оглави празничните служби и благослови присъстващите с разпятието, в което е вградена частица от Христовия кръст. Точно в полунощ в църквата в Кръстова гора започна и Архиерейска света Литургия.

 

Въздвижение на светия кръст е един от най-големите християнски празници. Според народните вярвания слънцето "тръгва назад" към зимата. В нощта срещу празника лечебната сила на Кръстова гора е особено силна.

 

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина и връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

 

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени