Голяма Богородица е - почитаме Божията майка

Св. Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените и защитница на семейното огнище

Църковен празник, църква
Църковен празник, църква Източник: Zonanews

Успение Богородично, наричано още Голяма Богородица, е един от най-големите летни празници, който Църквата ни отбелязва винаги на 15 август (28 август, по стар стил.). Празникът води началото си от Йерусалимската Църква и е едно от най-древните тържества, посветени на Божията майка. В иконите, както и в празничната литургия в православните ни храмове на Успение, прославата на Богородица достига своя апогей. 

 

Св. Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените и защитница на семейното огнище. Празникът е честван от всички жени, затова в този ден не се подхваща женска работа.

 

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. В селищата, където има църква или манастир под нейна закрила, този ден е особено тържествен, а след Божествената Света литургия по традиция се осветява и курбан за здраве и благослов, правят се общоселски събори и родовете си дават среща.

 

В народните ни песни, легендите и вярванията Богородица е праведна, любяща майка, милосърдна дори към грешниците. Тя е близо до хората, закриля ги, напътства ги, дава им знаци как да постъпят, по кой път да тръгнат, от какво да се пазят.

 

 Неслучайно в молитвите си старите българи я наричат с умилителното" Богородичке" , изпълнено с обич и топлина, както към родна майка. Вярва се, че тя е покровителка на майчинството, жените и техните рожби. Ето защо Голяма Богородица е празник преди всичко на младите невести, които не са заченали.

 

И тъй като денят е посветен на Божията майка, жените не се захващат с къщна работа. Тези които все още нямат деца, носят в църквата домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя и ги поставят под иконата на светицата.

 

А в манастирите, където се съхранява чудотворния ѝ образ се правят нощни бдения и литийни шествия в знак на почит и преклонение към застъпническата ѝ сила.

 

С Богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица Троянският манастир "Успение Богородично"  отбелязва храмовия си празник. Службите ще започнат на открита сцена в двора на светата обител, съобщи за БТА йеромонах Стефан от манастира.

 

Той пожела на всички православни християни Божията майка да бъде винаги с тях и вярата им бъде пътеводна светлина, да не ги изоставя и да изпълва сърцата им. "Защото, където има вяра, надежда и любов, там живее Господ Бог, светлината и мирът".

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени