Игнажден е! Важно е кой ще влезе в дома ви!

Православната църква почита на свети Игнатий, известен като Богоносец, тъй като е казвал, че носи Бог в сърцето си

Църква
Църква Източник: Zonanews
Православната църква почита на 20 декември свети Игнатий, известен като Богоносец, тъй като е казвал, че носи Бог в сърцето си. Той е един от учениците на св. Йоан Богослов. Днес се празнува Игнажден и според  християнската традиция се смята, че на този ден започват родилните мъки на Богородица.
 
Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали. Едно от поверията е, че на този ден не трябва да се дава нищо назаем, за да се запази плодородието в семейството. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде следващата година. Ако е добър човек - чака ни добра и успешна година.

Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му има латински произход, запазените оскъдни сведения за него сочат, че той е с източно потекло. Твърде вероятно е да е юдей, тъй като от ранна възраст е общувал с някои от апостолите - Петър, Йоан или Павел, който вероятно го е кръстил.
 
Според благочестиво предание, той е онова дете, което Исус Христос посочил, докато апостолите спорели за първенство. Повикал детето и го прегърнал, като казал: "Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И, който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема".
 
Св. Игнатий Богоносец бил ръкоположен от свети апостол Петър за епископ на Антиохия, където проповядвал Христа.
 
Застигнат от участта на повечето ранни християни, вследствие гоненията срещу тях, св. Игнатий намира своята мъченическа смърт. Загива на сцената на римския колизеум, разкъсан от диви зверове.
 
 

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени