Институтът INSAIT отбелязва 2 години от своето обявяване

По модела на най-силните университети в света

Институтът INSAIT  отбелязва 2 години от своето обявяване
Институтът INSAIT отбелязва 2 години от своето обявяване Източник: Пресцентър на МОН

Стратегически инвестиции от водещи технологични компании, разработване на първия голям езиков модел на български, повече от 40 статии на най-авторитетни научни форуми в света, стратегически проекти във всички сфери на изкуствения интелект. Това са част от постигнатите резултати от създаването на INSAIT до днес.

 

Преди точно 2 години, на тази дата, институтът към Софийския университет бе открит по силата на споразумение между Швейцарския федерален технологически институт в Цюрих, Швейцарския федерален политехнически институт в Лозана, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и правителството на Република България.

 

За изключително кратък период INSAIT постига редица впечатляващи резултати, които позиционират България на световната карта в сферата на изкуствения интелект.

 

Едно от големите признания за него е и решението на един от най-авторитетните учени на глобално ниво в областта на компютърното зрение проф. Люк Ван Гуул да работи в Института. Той е истинска легенда за хората в ИТ сферата, с над 215,000 цитата, което го прави и един от най-цитираните учени в света в сферата на изкуственият интелект.

 

Към INSAIT се присъединиха и редица изследователи на световно ниво, а десетки докторанти избраха да специализират и да се развиват именно в Института. През тези две години се обявиха и две издания на летни стажантски програми, за които кандидатстваха общо над 1000 студенти от водещи университети от повече от 60 държави.

 

Българската научна организация получи покана да се присъедини към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за изследвания в областта на изкуствения интелект. Чрез проекта dAIEDGE, INSAIT стана част и от стратегическата европейска инициатива за Edge AI и беше домакин на ключово събитие на инициативата в София.

 

Институтът е и единствената организация в Източна Европа поканена да бъде съосновател на AI Alliance – първата глобална мрежа за отворен изкуствен интелект, където си партнира с компании като IBM, Meta и други.

 

INSAIT написа и нова страница в постиженията на българските научни организации като за тези две години разработи над 40 статии, които бяха селектирани и публикувани на най-авторитетните форуми за изкуствен интелект в света – CVPR, AISTATS, ICCV и NeurIPS. CVPR и NeurIPS. Тези конференции са и сред десетте най-цитирани форуми измежду всички научни сфери.

 

Българският институт стартира и стратегическо сътрудничество със световния технологичен лидер Toyota за изследвания в сферата на изкуствения интелект и роботиката, а София може да се превърне в родина на един от първите роботи-домашни помощници за серийно производство.

 

INSAIT създаде и пусна за свободно ползване от цялото българско общество BgGPT – достъпен и безплатен изкуствен интелект на български език. Интересът към него постоянно расте като вече има десетки хиляди регистрирани потребители.

 

През тези 2 години научната организация инициира и редица социални проекти. Стартирана бе уникална стипендиантска програма EXPLORER с общ бюджет от 1 млн. лв., изцяло осигурени от частни дарения. Благодарение на нея някои от най-талантливите български деца ще имат възможност едновременно да учат и да участват в създаването на наука на световно ниво с осигурена месечна стипендия от 2 хил. лв, на място в България.

 

Най-престижната японска научна организация RIKEN и INSAIT подписаха първото споразумение за съвместни научни изследвания между двете държави в областта на изкуствения интелект, а Институтът бе и причина за първото от половин век насам посещение на японски министър на икономиката в страната ни.

 

Институтът към Софийския университет получи дарение от 1 млн. долара от Amazon Web Services (AWS), както и стратегическа от подкрепа от българската SiteGround.


Това са само част от постигнатите резултати, а проектите, по които работим през следващите години ще умножат успехите на България в сферата на изкуствения интелект, подчертават от INSAIT.

Още от "Образование и религия"

Кандидати с максимален бал избраха "Хранителни и фармацевтични биотехнологии" в УХТ 

Другите желани специалности са "Технология и качество на храни", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм", Компютърни системи и технологии", "Топлинна, хладилна и климатична техника"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени