Избират нов патриарх на 30 юни

Преди това ще бъде избран митрополит на Сливен

Свети Синод
Свети Синод Източник: Zonanews

Изборите за Патриарх ще са на 30 юни 2024 г. Тогава ще бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов Български патриарх. 10 дни по-рано - на 20 юни, ще бъде свикано заседание на Светия Синод, на което ще бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол.

 

Те трябва да отговарят на изискванията по чл. 40 от УБПЦ-БП. Според текста избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит на Българската православна църква; да е навършил 50 години и да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години.

 

В изискванията е вписано още, че бъдещият патриарх трябва "да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред".

 

Изборите за Сливенски митрополит ще са на 26 май, за да може и той да участва във вота за патриарх. Епархийските избиратели ще гласуват в Сливен на 19 май.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени