Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Светият синод определи тримата кандидати за патриах на БПЦ

Свети Синод
Свети Синод Източник: Zonanews

Светият синод обяви имената на тримата избрани кандидати за патриарх на Българската православна църква.

Това са Григорий Врачански - с 11 гласа , Гавриил Ловчански - с 9 гласа и Даниил Видински - с 9 гласа, съобщи БНТ. Говорителят на Светия Синод Старозагорски митрополит Киприан уточни, че решението е било взето в пълен състав и тайно гласуване.

 

"След проверка на подадените бюлетини се установи, че с гласовете на 2/3, са избрани Врачански митрополит Григорий - с 11 гласа на първи тур, Видинският митрополит Даниил - с 9 гласа след 32 тур и Ловчански митрополит с 9 гласа на 42 тур", заяви Киприан.

 

Девет от митрополитите имат право да бъдат избрани за патриарх според Устава на БПЦ. Те са навършили 50 години и имат пет години служение на поста. Това са митрополитите Йосиф, Григорий Великотърновски, Игнатий, Гавриил, Николай, Йоан, Наум, Григорий Врачански и Даниил.

 

Изискванията, на които трябваше да отговарят кандидатите са:

"Те трябва да имат 50-годишна възраст, поне 5-годишно митрополитско служение и праведен начин на живот. Тези трима, които съберат две трети от гласовете на общо 14 митрополита, ще бъдат представени на патриаршеския събор следващата седмица", посочи старозагорският митрополит Киприан.

 

Малко след кончината на патриарх Неофит митрополит Николай заяви, че не иска да бъде издиган за поста, а тази сутрин и митрополит Йосиф каза, че ще си направи отвод, отбелязва обществената телевизия.

 

Митрополит Гавриил Ловчански е роден е на 16 юли 1950 година в град София със светското име Цветан Динев. Живее с родителите си в Чехословакия (1953 - 1966), където завършва основно образование. Завръща се в България и в 1969 година започва да учи във Висшия институт по архитектура и строителство, който завършва в 1973 година.

 

През 2007 година става ръководител на Работната група по въпросите на религиозното образование при Синода. От 2009 година оглавява Върховния църковен съвет Синода, а през 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния му отдел. Обявен е за почетен гражданин на Ловеч от 26 март 2015 г. "За личностен принос и заслуги за духовното развитие и израстване на град Ловеч".

 

Врачански митрополит Григорий
Врачански митрополит Григорий Източник: Община Мездра

Митрополит Григорий Врачански е роден със светското име Красимир Маринов Цветков през 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. Приема монашески постриг през 1996 г. в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

 

По-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия. В 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а през 2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

 

На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор с пълно единодушие Григорий е избран за Врачански митрополит. След смъртта на патриарх Неофит на 13 март 2023 година Светият синод избра Врачанския митрополит за свой наместник-председател. Решението бе взето с единодушие.

 

Митрополит Даниил Видински, със светско име Атанас Трендафилов Николов, е роден на 02.03.1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. вмчк Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

 

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично". На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП "Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Св. Синод.

Още от "Образование и религия"

Започна академичната година във филиала на Медицинския университет във Враца

Тази година прагът на висшето учебно заведение в града прекрачват близо 130 първокурсници, които ще се обучават в направленията "медицинска сестра", "акушерка" и "лекарски асистент"

Прочетете повече прочетете повече

Българска ученичка спечели европейския конкурс за млади учени, поканиха я на Нобеловата седмица

Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" получи и наградата на Стокхолмският младежки научен семинар

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени