Изграждат нова камбанария към църквата в Българово

Камбанарията ще бъде изградена от дялан камък и специална дървена конструкция

Църквата в Българово
Църквата в Българово Източник: Община Бургас
Започна изграждането на нова камбанария към православната църква "Св. Атанасий" в град Българово, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Зад реализирането на амбициозния проект стоят местен бизнесмен, църковното настоятелство и местното кметство. Активно в осъществяването на благородната идея се включват и от Каменната кариера край града, които осигуряват част от строителните материали. Неоценими са усилията и на отец Захарий Дечев от храм "Св. Атанасий".
 
Камбанарията ще бъде изградена от дялан камък и специална дървена конструкция, като архитектурата ще бъде съобразена с тази на храма "Св. Атанасий". По този начин заедно с храма и костницата ще образуват архитектурен комплекс.
 
Църквата "Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г. В нея през февруари 1878 г. се укриват местните жители от оттеглящите се след настъплението на руските военни части башибозуци. След кратка обсада за часове са изклани всичките 400 жители. Костите са заровени от руснаците, а след откриването им е построена костница. През 2020 г. стартира проект за изграждане на музей върху костницата и обновяване на цялото пространство около църквата, която е паметник на културата от 1979 г.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени