Католиците и арменците празнуват Великден

На 31 март тази година католиците и арменците празнуват Възкресение Христово. Великден е денят, в който всички християни празнуват...

Арменската църква в София
Арменската църква в София

На 31 март тази година католиците и арменците празнуват Възкресение Христово. Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Иисус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба.

 

След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите. Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение.

 

Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

 

Най-големият празник за вярващите арменци e "подовижен" и се отбелязва винаги в първата неделя след пролетното равноденствие. Поради тази причина той съвпада с този на католиците и протестантите и тази година се отбелязва около месец по-рано от православния празник.

 

Празничната Света Великденска литургия в църквата "Света Богородица" във София ще бъде отслужена от протойерей Кусан Хадавян и ще започне в 10:30 ч. в новопостроения храм на арменците в София на ул. Лайош Кошут №6.

 

Великден при арменците се нарича Задиг. Специфичното в традицията за отбелязване на празника е, че в съботния ден приключва и Великденският пост и се произнася поздравът "Христос Воскресе" – на арменски: "Кристо́с хариа́в и мерело́ц", а отговорът е: "Ортнял е харутю́нъ кристосѝ!" или "Да е благословено Възкресението Христово!".

 

Повече от 300 боядисани яйца и козунак, осветени в църквата за здраве и живот, ще бъдат раздадени след празничната неделна служба. На Великденската трапеза пък задължително ще присъстват и традиционни за празника гозби - арменски козунак, риба и коприва, отбелязва БГНЕС.

Още от "Образование и религия"

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени