Киев: Украинската православна църква трябва да обяви Путин за сатана, за да докаже, че няма връзки с Русия

Руският патриарх Кирил също е дявол, заяви секретарят на съвета по национална сигурност Алексей Данилов

Алексей Данилов-Олексий Данилов
Алексей Данилов-Олексий Данилов Източник: Telegram

В продължаващия спор за това дали православната църква трябва да остане в световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорска лавра, украинското ръководство настоя църквата да се дистанцира от Москва. Ако нямате връзки с Русия, тогава официално кажете сбогом, кажете, че (руският президент Владимир) Путин е сатана, каза в телемаратона FREEDOM секретарят на съвета по национална сигурност Алексей Данилов, цитиран от "Украинска правда". Руският патриарх Кирил също е дявол, добави Данилов.

 

"Обществото ни след 24 февруари изисква справедливост. И ако криете принадлежността си към Московската патриаршия, ако криете връзки с хора, които се молят на територията на Русия руските войници да ни убиват, още повече, благославят ги за да вършат убийства, тогава как можете да погледнете в очите (украинците - бел.ред. )?", заяви Данилов. 

 

И добави: "Ако нямате нищо общо с Руската федерация, тогава официално се отречете, кажете, че Путин е Сатана. Сатаната е този, Кирил. Наричайте нещата с истинските им имена и тогава ще бъде справедливо". 

 

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е независима от руско настойничество. До месец май другият клон на православната църква в страната -  Украинската православна църква (УПЦ), беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин.

 

Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва. Нейни обекти на няколко пъти бяха претърсвани от властите в Киев. Договорът за наем на УПЦ за ползване на историческия източноправославен пещерен мъжки манастир Киево-Печорска лавра беше прекратен. В резултат митрополит Павел Лебед, игумен на манастира, разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и помоли да остане в Киево-Печорската лавра.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени