Кметът на община Мездра Иван Аспарухов се срещна с талантлив млад математик

Радвам се, че в нашия малък град расте такъв умен и талантлив млад човек, който прославя общината и страната ни по света, пише в поздравителния адрес

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов се срещна с талантлив млад математик
Кметът на община Мездра Иван Аспарухов се срещна с талантлив млад математик Източник: Община Мездра

В навечерието на новата учебна година кметът на община Мездра Иван Аспарухов се срещна с 11-годишния Даниел Коловски, който това лято спечели престижни отличия в две международни математически състезания - бронзов медал във финалния кръг на World Mathematics Invitational (WMI) в столицата на Южна Корея Сеул, сребърен медал в Asia International Mathematical Olympiad (AIMO) Open Contest 2023 Final и златен медал в World Mathematics Games Open (WMGO) в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

 

Млад математик-Мездра
Млад математик-Мездра Източник: Община Мездра

На срещата присъстваха също учителката на Даниел по математика Красимира Каменова, неговата класна ръководителка от I до IV клас в ОУ "Христо Ботев" Гинка Кръстева, баща му - капитан далечно плаване Владимир Коловски и заместник-кметът на общината Нели Минева. По извинителни причини не можа да присъства майката на момчето - Василка Коловска, преподавател по английски език в СУ "Иван Вазов".

 

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов се срещна с талантлив млад математик
Кметът на община Мездра Иван Аспарухов се срещна с талантлив млад математик Източник: Община Мездра

От името на Община Мездра Иван Аспарухов връчи на младия математик поздравителен адрес и му подари реплика на древноримската златна монета "Ауреус", открита при археологическите разкопки на крепостта "Калето" и модел на въртящ се ретро глобус - конструктор LEGO Ideas The Globe (21332) с 2585 елемента.

 

"Скъпи Даниел,

Радвам се, че в нашия малък град расте такъв умен и талантлив млад човек, който прославя общината и страната ни по света, пише в поздравителния адрес. Бъди жив и здрав - и нека пътят ти в науката и в живота бъде дълъг, светъл и успешен!

С уважение,

Иван Аспарухов,

Кмет на община Мездра".

 

Даниел Коловски, който тази есен ще бъде петокласник в ПМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца, благодари за поканата и за подаръците и заяви, че отдавна си е мечтал да си купи именно такъв конструктор.

 

В знак на признание за тяхната педагогическа дейност г-жа Каменова и г-жа Кръстева получиха от Аспарухов букети с цветя.

Накрая всички се снимаха за спомен, както в "горещия" кметски стол седна "виновникът" за днешната среща - Дани.    

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени