Красимир Вълчев в Силистра: Само ГЕРБ гарантира устойчиво, подредено развитие, социален и икономически просперитет на България

ГЕРБ си изпълни обещанието за двойното увеличение на учителските заплати и сега те са на 120 % от средната за страната, припомни Красимир Вълчев

Красимир Вълчев в Силистра
Красимир Вълчев в Силистра Източник: ПП ГЕРБ

ГЕРБ е политическата партия, която единствено може да гарантира устойчиво, подредено развитие, социален и икономически просперитет. Това заяви водачът на листите на ГЕРБ-СДС в Стара Загора и Шумен Красимир Вълчев на предизборна среща  на тема "Образование" в Силистра. В дискусията взеха участие още водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Силистра Тодор Тодоров и кандидат-депутатите от 20 МИР Ивелин Статев, Красимир Димитров, Нефие Раим, Йордан Йорданов, Еда Самиева и Иван Павлов. По думите на Вълчев, водещите принципи в политическа партия ГЕРБ са професионализмът, експертността и отговорността.

 

"Силни сме като отбор, защото имаме лидер, който ни държи отговорни затова да вършим работа", подчерта Красимир Вълчев в началото на своето изказване. Той определи управлението на временното правителство като крайно безотговорно и некомпетентно, и че защитава определени икономически интереси, които ще навредят на държавата и на обществото.


 "Факт е, че години наред учителските заплати бяха под средната заплата за страната. Това водеше до понижаване на социалния статус на учителската професия. Водеше до невъзможност да се привлекат и мотивират учениците да се включат в педагогическото образование, още по-малко най-добрите ученици. Известен факт е, че най-добрите образователни системи са тези в които най-добрите ученици се включат в педагогическото образование. ГЕРБ си изпълни обещанието за двойното увеличение на учителските заплати и сега те са на 120 % от средната за страната", припомни Красимир Вълчев.

 

Той бе категоричен, че ако заплатите са високи, ще имаме добри учители, а имаме ли добри учители, ще имаме и добри обучени специалисти във всички икономически и обществени сектори. "Затова в предизборната програма на ГЕРБ е заложено учителските заплати да станат 125 % от средната за страната. Тази политика дава своите резултати - увеличи се средният успех при кандидатстудентските изпити по педагогическите специалности. От друга страна двойно се увеличиха кандидатите за една учителска специалност. Ако през 2016 година имаше опасност да останем без учители, сега престижът на тази професия е върнат", заяви Вълчев.

 

Кандидатите за народни представители на ГЕРБ-СДС в Силистра
Кандидатите за народни представители на ГЕРБ-СДС в Силистра

В началото на срещата бе представена листата на кандидат-депутатите от коалицията ГЕРБ-СДС в Силистра. "При нас днес гостува най-успешният министър на образованието – Красимир Вълчев, който въпреки претрупания си график отдели време да бъде днес тук с нас. За разлика от предишната кампания за 45-то Народно събрание, когато не беше възможно да организираме срещи в подобен формат, днес съм много доволен, че може да се видим очи в очи и да проведем дебата за бъдещето на образованието на България", заяви в началото на срещата Тодор Тодоров.


Михаил Кирязов - синдикален лидер на учителския синдикат в Силистренско посочи, че Красимир Вълчев е най-успешният министър на българското образование по време на прехода. Това изказване бе посрещнато с бурни аплодисменти в залата. "Негова заслуга е двойното увеличение на заплатите на учителите, 14 вида материални стимули за педагозите и бюджетът, който се е отделя за образованието", каза Кирязов.


Красимир Вълчев благодари за високата оценка, но подчерта, че само доброто  социално партньорство със синдикатите и подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов и финансовите министри Владислав Горанов и Кирил Ананиев, съчетано с доброто икономическо развитие, са позволили това да бъде постигнато.

 

  
 
 

 

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени