Кризата с тока принуди църквите да минат на отопление на свещи

Свещениците нямат издадено разпореждане да пестят електричеството, но тъй като те сами си плащат тока, сами вземат решение колко електричество да ползват

Запалени свещи
Запалени свещи Източник: Zonanews
Църквите у нас масово спряха всякакво отопление заради високите сметки на ток, а в манастирите са ограничили и готвенето на електрически уреди. Най-големите църкви във Велико Търново са тъмни и студени, установи репортерска проверка. В повечето от тях единственото осветление в помещението на божия храм идва от запалените от богомолците свещи и от една електрическа крушка - някъде 100, а някъде 60 вата, на входа или встрани от олтара.
 
Свещениците в църквите споделят, че нямат специално издадено разпореждане от митрополията да пестят електричеството, но тъй като те сами си плащат тока, сами вземат решение колко електричество да употребяват.
 
На територията на Великотърновска област няма манастири с много калугери или монахини. В повечето от тях божите служители са не повече от 3-4 човека. И тук разходите по електричеството са сведени до минимум. В манастирските църкви също няма отопление и осветлението се включва само когато трябва да се извърши служба. В повечето от манастирите отоплението на монашеските килии е с печки на дърва, а осветление се използва само за осветлението им, което не харчи много ток.
 
"За 3 месеца токът ни поскъпна близо 4 пъти", сподели за "Монитор" отец Петър Стефанов, който от десетилетия служи в благоевградския храм "Въведение Богородично".
 
"Преди няколко дни получихме сметката за януари – близо 2000 лева?! За декември беше 1200 лева, а за ноември 560 лева", с огорчение и тревога казва отец Петър. Той изрази притеснението си как ще се плати последната сметка, след като в резултат на пандемията миряните в храма драстично оредяха.
 
Имаше и седмици, в които въобще не можеха да влизат поради локдауна: "Токът ни се таксува като на фирма, а за поддържането на храма ние разчитаме единствено на стотинките, които оставят добрите хора, дошли да запалят свещичка за Бог да прости на починали близки, или за здраве. Намалили сме разходите до минимум. Отопляваме се на дърва, през нощта оставяме само 1-2 лампи да светят. Трябва час по-скоро да се помисли как църкви и манастири да бъдат подпомагани", разтревожен е отец Петър Стефанов. 
 
"Непосилно е за нас да плащаме толкова високи сметки за ток и отопление в църквите и манастирите", коментира пред "Монитор" Русенският митрополит Наум. Той даде пример с манастира "Света Петка" в с. Копривец, който се обитава само от една монахиня – сестра Мелания. Ако преди месечната сметка за ток е била 50 лева, сега вече е 350 лева. В манастира "Света Марина" в с. Каран Върбовка увеличението е 3-4 пъти, така е и в Басарбовския скален манастир.
 
"Засега не сме спирали отоплението по време на богослужения. В църквите в малките населени места се пали печка на дърва, но и там за електричество се плаща три-четири пъти повече", обясни митрополит Наум. Той смята, че ако има компенсации заради високите цени на тока и парното, църквите и манастирите трябва да бъдат включени задължително, а ако е възможно, да преминат на тарифите за битови абонати.
 
"Ние не сме фирма, не генерираме приходи, а плащаме промишлен ток", допълни дядо Наум.
 
Над 3000 лева сметка за ток за изминалия месец е получила църквата "Света Богородица" в Пазарджик. В сравнение с предходния месец тя е два пъти по-висока. Това поскъпване на електричеството се отразява изключително неблагоприятно на всички, обясни отец Боян. 
 
"Голям проблем е, че ние заплащаме така наречения промишлен ток. Традиционно през зимните месеци посещаемостта е намаляла. Хората са по-малко и заради пандемията. Въпреки това обаче ние се стараем идването им в храма да ги накара да се чувстват добре, затова по всякакъв начин ще продължим да работим", обясни още отец Боян.
 
Сметката за електроенергия на Бачковския манастир за декември 2021 година е три пъти по-висока в сравнение със същия месец на предходната година, каза за БТА секретарят на Светата обител Васил Апостолов. Той уточни, че плащат ток на промишлени цени - по 0,44 лева за киловатчас без ДДС, като добави, че нямат никакво производство и това, по думите му, е страшно много и засяга всички манастири в страната. Според него трябва да се вземат мерки от страна на държавата, една от които е да помогне тези месеци на Светата обител. За да се справят по някакъв начин, в манастира са наложени редица ограничения. Не се отоплява хотелската част и в тази връзка се отказват резервации на богомолци.
 
"Единственото място, откъдето не пестим, е църквата, която е винаги отоплена за миряните", подчерта Васил Апостолов.

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени