Лазаровден е - празник на здравето и дълголетието

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Лазарки на Лазаровден
Лазарки на Лазаровден Източник: Zonanews

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. Това станало в малкото селце Витания, недалече от Йерусалим. Лазар бил приятел на Христос и заедно със сестрите си Марта и Мария често приемали Учителя и учениците Му на гости.

 

Няколко дни преди страданията и кръстната смърт на Господ Иисус обаче, Лазар се разболял и сестрите му съобщили за това на Иисус, за да го посети. Но Христос, Който бил в земите отвъд река Йордан, на около един ден път, нарочно се забавил два дни, докато Лазар починал. И едва тогава казал на учениците Си: "Нека отидем сега да го събудим!".

 

Щом пристигнали във Витания, Христос утешил сестрите на Лазар, който бил мъртъв от четири дни, и поискал да види гроба му. А когато отишъл при гроба, вече се усещала миризма от разлагането на тялото. Спасителят се просълзил и само поискал да отстранят каменната плоча, която закривала изсечения в скалата гроб. Тогава вдигнал очи към небето, благодарил на Своя небесен Отец и казал със силен глас: "Лазаре, излез вън!".

 

Четиридневният мъртвец веднага се надигнал от гроба и пред погледите на всички - Иисус, двете сестри и дошлите с тях хора - излязъл увит в погребалните повивки, както юдеите погребвали мъртъвците. Иисус помолил да го разповият и да го оставят да ходи. Така всички се убедили, че това било ново и невиждано чудо, което показало властта на Твореца над природните закони.

 

А то е и своеобразна подготовка на Христовите ученици за Неговото славно възкресение от мъртвите. Според преданието Лазар живял още 30 години и завършил земния си път в град Китион (днес Ларнака) на остров Кипър в 63 г.

 

Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота, припомня БТА. В народната памет той се приема за прелом между зимата и лятото и се свързва с "възкръсването" на природата, след последните зимни студове.

 

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Млади жени, наречени "лазарки", сутринта берат цветя и върбови клонки за венците, които ще оплетат за празника Цветница в неделя. После пременени обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и плодородие.

 

А стопаните ги даряват с яйца, пари и питки с мед и плодове. Това е първият голям празник след Заговезни. Според поверието от Заговезни до Лазаровден не се пее и играе.

 

Според обичая на Лазаровден младежите искат ръката на любимата от семейството ѝ. Има поверие, че мома, която не е била лазарка, не може да се омъжи.

 

Днес имен ден празнуват наречените Лазар, Лазарка, Лазо, Лазарин, Лачо. Тези имена са символ на здраве. Лазар произхожда от иврит – "אלעזר" и означава "Бог e помогнал".

Още от "Образование и религия"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени