Лъже ли отново Кирил Петков? Ватикана съобщи за аудиенцията му при папата, но не споменава за никакви разговори за корупцията

В нито едно от официалните съобщения на Ватикана няма податки, че двамата са разговаряли за корупцията и борбата с нея, както обяви премиерът пред журналист

Кирил Петков на аудиенция при папата
Кирил Петков на аудиенция при папата Източник: Пресцентър на МС

В понеделник сутринта папа Франциск се срещна с министър-председателя на България Кирил Петков на частна аудиенция във Ватикана. Това съобщиха от Светия престол в английската версия на сайта си. Публикувано бе и съобщение на български език, но в нито едно от съобщенията няма податки, че двамата са разговаряли за корупцията и борбата с нея, както обяви премиерът пред журналисти.

 

В навечерието на националния празник, посветен на Св. св. Кирил и Методий и българската азбука, просвета и култура и славянската литература, папа Франциск приветства делегация от България, водена от българския премиер Кирил Петков.

След 15 минути частен разговор между двамата лидери, последва традиционната размяна на подаръци. Пресофисът на Светия престол отбелязва, че българският премиер е подарил на Негово Светейшество рождественска ясла от вълна, изработена от Център "Рождество Христово", свързан с Католическата апостолическа екзархия от византийско-славянски обред в София, която е придружена с благодарствено писмо до папата, написано от гостите на Центъра, както и традиционен чипровски килим.

Кирил Петков и Линда Петкова на аудиенция при папата
Кирил Петков и Линда Петкова на аудиенция при папата Източник: Пресцентър на МСПапа Франциск е подарил серия дарове, включително копия от тазгодишното Послание за Световния ден на мира и Документа за човешкото братство.

На сайта на Светия престол https://www.vaticannews.va/ е публикувано и съобщение на български език, което е доста по-подробно:

Папа Франциск прие българския премиер Кирил Петков

Срещата между папата и българския министър-председател е продължила около двадесет минути

Светла Чалъкова – Ватикана

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и славянската литература, който се чества на 24 май, папа Франциск прие на аудиенция във Ватикана делегация от България, водена от премиера Кирил Петков.

Личният разговор между Светият отец и българският премиер – се чете в нота на Ватиканския пресцентър - е продължил около 20 минути, след което е последвал момента за размяната на даровете.

От българската страна, - продължава ватиканската нота – на Франциск бе дарена рождественска ясла от вълна, изработена от Център "Рождество Христово", свързан с Католическата апостолическа екзархия от византийско-славянски обред в София, към която бе прикрепено благодарствено писмо до папата, написано от гостите на Центъра. Като втори дар за папата българската делегация е дарила традиционен чипровски килим.

От своя страна папата е отвърнал със серия дарове, включително копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Светият отец е дарил също плакет от Понтификата.

След срещата си с папата Кирил Петков се е срещнал с ватиканския държавен секретар кардинал Пиетро Паролин. След разговорите, министър-председателят и членовете на делегацията поднесоха венец на олтара на Св. папа Йоан Павел II в базиликата "Свети Петър”.

Тази година в българската делегация присъстват писателя Георги Господинов, спечели най-престижната награда за литература в Италия - "Премио Стрега Еуропео", както и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът по ефективно управление Калина Константинова (тя е вицепремиер), външният министър Теодора Генчовска, министърът на образованието Николай Денков, Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя, Яна Балникова, съветник на министър-председателя и представители на Светия синод и на католическата църква в България.

Преди аудиенцията при папата, българската делегацията присъства на отслужването на Божествена света литургия в базиликата "Свети Климент" от 9.30пч., отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейски митрополит – Антоний, както и на поклонението пред мощите на Св. Кирил.

Следобед, в двора на българското посолството в Рим, министър-председателят на Република България ще поднесе венец пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, а след това делегацията ще поднесе цветя и ще се поклони пред паметната плоча на Светите братя в базиликата "Санта Мария Маджоре".

В късния следобед е предвидена среща на министър-председателя на Република България Кирил Петков с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. На срещата ще присъстват и външния ни министър г-жа Теодора Генчовска и македонският и колега г-н Буяр Османи.

Българската делегация ще проведе среща и с министър-председателя Марио Драги в Министерския съвет на Италия.

Преди да се отправи към сградата на българското посолство, делегацията ще поднесе венец на паметника на Иван Вазов на площад "Торвалдсен" в Рим.

Вечерта, в двора на посолството, извънредният и пълномощен посланик на Република България в Италианската република, в Република Малта и в Република Сан Марино Н.Пр. г-н Тодор Стоянов дава прием по случай 24 май.

 

Източник: Епицентър.бг

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени