Ликувайте, Христос възкръсна!

Възкресение Христово, Пасха или Великден - това е най-големият и най-тържествен празник, който църквата ни чества, защото благославя победата на Христа над смъртта, изкуплението от греха и вечното спасение

Честито Възкресение Христово
Честито Възкресение Христово Източник: Cathedral.bg

Христос възкръсна! Честито Възкресение Христово! Днес християнският свят празнува възкресението на Божия син Исус Христос на третия ден от разпъването му на кръста.

 

Възкресение Христово, Пасха или Великден - това е най-големият и най-тържествен празник, който църквата ни чества, защото благославя победата на Христа над смъртта, изкуплението от греха и вечното спасение. 

 

Честит Великден! Великден е най-големият празник за нас, православните християни, наричан Празник на всички празници. Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

 

Нека светлината на Неговото възкресение озари живота Ви! Желаем ви много здраве и благополучие! Нека има мир и любов в сърцата ни!

Великден се чества в продължение на 3 дни, а приготовленията за неговото отбелязване започват по време на Страстната седмица.

 

На Великден всички обличат нови дрехи. Играе се и първото хоро след Сирни Заговезни. То е буйно, весело и е израз на радостта на хората. Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

 

Когато се срещат хората на улицата през следващите няколко седмици, християните продължават да се поздравяват с "Христос Възкресе!", "Воистина Воскресе!". С този поздрав те се поздравяват до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква.

 

Яйца за Великден
Яйцата за Великден са една от основните характеристики на християнските празници, защото напомнят за възкресението на Христос. Според преданието, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с императора, тя му подарила яйце, обагрено с червено – символ на кръвта на Христос. Така се поставило началото на обичаят на Великден християните да си подаряват боядисано в червено яйце.

 

Яйцето е ярък символ за Великден. Както от него се ражда пиле така и ние със силата на Христовото възкресение, ще отхвърлим от тялото си всичко тленно и ще възкръснем за друг, висш и безсмъртен живот.

 

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика Събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Освен в други цветове, яйцата могат да се боядисват и украсяват с различни орнаменти.

Още след полунощ на Великденската служба в двора на храма, хората си подаряват боядисаните яйца, чукат се с тях, след което ги изяждат. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

 

На Великден сутринта с червеното яйце се прави кръстче по челата на децата, а след това и на останалите членове семейство. Това яйце се слага на видно място в дома, където ще подмени миналогодишното, донесло здраве, благополучие и късмет. Ако се постави червено яйце в стаята на децата, те по-малко боледуват.

 

На следващата сутрин хората отново ходят на черква и след това се събират семейно у дома. Младите обикновено отиват на гости при родителите си или при своите кръстници. На Великден имен ден празнуват всички, носещи имената: Величко, Величка, Велико, Велик, Велика, Велко, Велимир, Велимира, Паска и Паскал.

 

Трапеза за Великден

Традициите за Великден в България повеляват на празничната трапеза да присъстват ястия от агнешко месо, великденски хляб, украсен с венец от тесто и червени яйца, козунаци, много салати с пресни зеленчуци, червено вино и др.

 

Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос. Всъщност той е един заместител на великденските обредни хлябове, които са приготвяли нашите майки и баби. В миналото те са се приготвяли в съботата на Великата седмица от стопанката на къщата или най-възрастната жена в дома. Днес тази традиция е изместена от козунаците за Великден.

 

На трапезата за Великден важен символ е печеното агне, което олицетворява Иисус представен в християнската традиция като божий агнец. То се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресение Христово.

 

Свежата зелена салата е най-честият и традиционен избор при салатите за празничната трапеза, именно защото се съчетава най-добре с варените яйца.

Още от "Образование и религия"

Последни новини

Най-четени