Министър Красимир Вълчев: Нямам притеснения, ще се ваксинирам, когато ми дойде реда

Мога да променя края на учебната година със заповед, но началото - не мога да пипам, обясни той

Министър Красимир Вълчев
Министър Красимир Вълчев Източник: NOVA

"Издали сме правила, според които всички прозорци трябва да се отварят в началото на междучасието, да се затварят в края, въведохме задължително носенето на маски, но в края на часа се прави т.н. почивка от носенето на маски и тя е свързана с отварянето на прозорците в края на часа. Закупени са достатъчно възздухопречистватели, знаете, че вирусът е аерозолен", каза в предаването "Здравей, България" по NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев.

По отношение на ваксинирането министър Вълчев каза, че има по-скоро предпазливост, а не антиваксърски настроения. 25 % не е малък процент, убедени сме, че ще се увеличи, каза министър Вълчев на зебелжката на водещия, че готовите за ваксиниране сред учителите са малко. "Нямам притеснения, ще се ваксинирам, когато ми дойде реда", категорично каза Красимир Вълчев. 

Началото на учебната година е фиксирано със закон. Мога да променя края на учебната година със заповед, но началото - не мога да пипам. Може да се промени, но от НС, обясни министър Вълчев. "Но не го препоръчвам, още повече, че и аз като министър, и НС сме към края на мандата си", поясни Вълчев. 

Карантинирането на цяла паралелка е важен елемент от прекъсването на взаимодействието между заразено дете и останалите. Такъв е здравният протокол и той трябва да се спазва дори от дете, което е специфичен случай - карантинирано е заради болен роднина в семейството, после е карантинирано отново, защото то се е заразило коронавирус. И трябва да се карантинира трети път, ако в неговия клас бъде открито дете, заразено от Ковид-19, разясни министър Красимир Вълчев. 

Още от "Образование и религия"

Патронен празник на математическата гимназия в Хасково

Директорът на ПМГ Гергана Петрова поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени